Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Actienieuws. Portret uit Irak van de Nederlandse journalisten Anneke van Ammelrooy en Ismael Zayer die respectievelijk voor de organisatie Civil Pillar en de onafhankelijke krant Al Sabah Al Jedid werken. Sinds twee weken is het echtpaar doelwit van intimidatie en geweld. SBS6, 19.15-19.35u.

Netwerk. Eerste aflevering van een portrettenserie Het Vrouwenelftal met vrouwen die vechten tegen onrecht en ongelijke kansen. Vanavond de 45-jarige Maddalena Calia die burgemeester is van Lula, haar geboortedorp in de bergen van Sardinië. Zij strijdt tegen wapenbezit. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Aandacht voor het proces-Dutroux, de overwinning van het Vlaams Blok bij de Europese verkiezingen en problemen bij het ministerie van Onderwijs. Ned.3, 22.55-23.32u.

DOCUMENTAIRE

NCRV Dokument: Knokken om de Kaap. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.25-0.10u.

Historisch op maandag: Het Britse rijk. Laatste deel van een drieluik behandelt het verval van het Britse rijk op basis van archiefmateriaal en dagboekfragmenten. Groot-Brittannië past zich aan de groeiende multiculturele samenleving aan. Ned.1, 0.10-1.02u.

Vergezicht. Tweede deel in een serie over de positie van de vrouw in de samenleving gaat over hoe vrouwen met kleine borsten kunnen overleven in een rondborstige wereld. Twee vrouwen die een borstvergroting overwogen vertellen hun verhaal. Ned.3, 0.28-1.33u.

PRAATPROGRAMMA

TV3. Choreograaf Hans van Manen vertelt over het Russische Kyrovballet dat werk van hem zal uitvoeren. Ned.3, 19.47-20.15u.

CONSUMENT

Keuringsdienst van waarde. Aan de vooravond van de voetbalwedstrijd Nederland tegen Duitsland in Portugal vanavond aandacht voor de samenstellingen van worst en bier, geschikt voor `op de bank' voor de tv. Ned.3, 20.15-20.45u.

SPORT

EK Voetbal. Voorbeschouwingen en rechtstreekse verslagen van de wedstrijden tussen Denemarken en Italië en Zweden tegen Bulgarije. Ned.2, 17.30-22.45u.

FILM

The Mummy (Stephen Sommers, 1999, VS). Besluiteloze remake van Karl Freunds gelijknamige griezelfilm uit 1932 (met Boris Karloff) wil zowel ironisch als bloedernstig zijn en werd een bordkartonnen formulefilm zonder hart. De uit zijn sarcofaag herrezen mummie, sprinkhanenplagen, een als een fata morgana uit de woestijn oprijzende spookstad, een wervelstorm met een menselijk gezicht – het laat allemaal onverschillig. In de Nederlandse bioscopen goed voor ruim een half miljoen bezoekers. SBS6, 20.30-23.00u.

.The River Wild (Curtis Hanson, 1994, VS). Bekwame, effectieve thriller waarin Meryl Streep en haar gezinnetje door een stel voortvluchtige boeven onder leiding van Kevin Bacon worden gedwongen tijdens een wildwatertocht de moeilijkste stroomversnellingen te nemen. Hollywoodmoraal over de waarde van het gezin en een cruciale bijrol voor de Amerikaanse Gebarentaal. Net5, 22.00-0.05u., met reclame.

.The Ipcress File (Sidney J. Furie, 1965, Engeland). Michael Caine excelleert als geheim agent Harry Palmer in verfilming van bestseller van Len Deighton. Draait om achter het IJzeren Gordijn verdwenen geleerden. Caine speelde ook in de vervolgfilms Funeral in Berlin en Billion Dollar Brain. BBC1, 1.05-2.55u.

Running (Steven H. Stern, 1979, Canada). Melodrama in de stijl van Rocky. Toen nog minder bekende Michael Douglas laat huis en haard in de steek om te gaan hardlopen op olympisch niveau. Morgen, SBS6, 12.30-14.20u.,

.The Spiral Staircase (Robert Siodmak, 1946, VS). Superieure thriller met expressionistische inslag. Psychopatische, op mindervalide jongedames beluste moordenaar belaagt spraakloze Dorothy McGuire. Morgen, BBC2, 15.00-16.20u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Tim Beumers leest iedereen de les en won de Spitt Battle 2003. Hij heeft ambities de politiek in te gaan, maar eerst wil hij zijn geld verdienen als rapper. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van notaris Jaap van Zaane vertelt Arjen Kikkert over de groene kikker. Verder Wil Boesten over zijn vertaling van Het eiland van het tweede gezicht van de Duitse schrijver Albert Vigoleis Thelen. Verder dichter Jan Eijkelboom, én kunstenaar Marcel van Eeden over zijn werkplek. 747AM, 21.02-23.00u.