Schumacher blijft met team Ferrari domineren in F1

Even leek de hegemonie van het Italiaanse Ferrari in de Formule 1 dit weekeinde te worden gestuit. Eén Schumacher vertrok bij de Grote Prijs van Canada in Montreal vanaf pole position. Niet Michael, winnaar van zes van de voorgaande zeven races dit jaar, maar zijn jongere broer Ralf namens Williams-BMW.

Op de voorste rij stond ook verrassend Jenson Button (BAR-Honda). Gevolgd door Jarno Trulli (Renault), Juan Pablo Montoya (Williams-BMW) en Fernando Alonso (Renault). Pas op de zesde en zevende plaats stonden de Ferrari's van Michael Schumacher en Rubens Barrichello. Voor het eerst in 2004 stond geen Ferrari op de eerste twee startrijen.

Maar Williams, BAR en Renault konden het Ferrari niet lastig maken. Michael Schumacher bevestigde zijn heerschappij in de Formule 1 door een slimme zege. Dankzij een strategie van twee pitstops voor de Ferrari-coureurs, tegenover drie voor de andere rijders, rukte de zesvoudig wereldkampioen op in het rijdersveld. Broer Ralf finishte als tweede, maar werd gediskwalificeerd omdat zijn remmen niet voldeden aan de reglementen. Barrichello werd daardoor tweede, Button derde.

,,Het verliep wat ons betreft volgens plan'', zei Schumacher. De oefentijden die de andere teams hadden neergezet hadden Ferrari geïmponeerd. In plaats van te streven naar pole position was besloten tot een ,,werkbare strategie voor de race''. Het was Schumachers zevende zege op het Circuit Gilles Villeneuve: een record. Geen coureur won ooit zevenmaal een race op hetzelfde circuit (Senna won zesmaal in Monaco, Prost zes keer in Frankrijk en Brazilië).

De andere teams moesten opnieuw buigen voor de `rode' dominantie. Williams, dat een moeilijke eerste helft van het seizoen doormaakt, verloor een moeizaam behaalde tweede startplaats. De `luchthappers' van de voorremmen van beide bolides, die dienen om de remmen af te koelen, werden te groot bevonden. Technisch directeur Sam Michaels sprak van een ,,onbedoelde fout''. Hij verklaarde dat Williams geen voordeel van de overtreding had.

Ook BAR , wegens de kwalificatietijd van Button getipt voor een eerste zege, stelde teleur, al verstevigde de Brit zijn derde plaats in het klassement. Zijn ploeggenoot Sato bleek opnieuw snel maar roekeloos. Hij schoof gisteren van de baan bij een inhaalpoging en blies uiteindelijk zijn motor op.

Ook de Renaults vielen uit, waarvan Trulli's wagen direct na de start. Met een vijfde en zevende plaats voor Kimi Raikkonen en David Coulthard profiteerde McLaren-Mercedes nauwelijks. Schu- macher heeft met zeventig punten een riante voorsprong in het klassement om de wereldtitel. Barrichello is tweede met 52 punten, Button derde met 43.

    • Frank Kuin