Nieuwe lidstaten: veel euroscepsis (Gerectificeerd)

Net als in Polen hebben de kiezers ook in de meeste andere landen in Midden- en Oost-Europa die in mei bij de EU toetraden, uiting gegeven aan euroscepsis èn aan hun ongenoegen over de prestaties van de zittende regeringen: behalve in Slowakije won overal de oppositie.

ESTLAND (6 zetels in Europees Parlement) – De centrum-rechtse regeringscoalitie viel slechts één van de zes Estse zetels in het Europees Parlement toe. De Esten stemden minder eurosceptisch dan de andere Midden- en Oost-Europeanen. De pro-Europese sociaal-democraten kregen drie zetels.

HONGARIJE (24) – In Hongarije won de oppositiepartij Fidesz met vlag en wimpel: 41,4 procent van de stemmen (12 zetels). De regerende socialisten bleven steken op 34,3 procent (9 zetels) en de met hen regerende links-liberalen vergaarden 7,7 procent (2 zetels). De laatste zetel ging naar het Hongaars Democratisch Forum MDF.

LETLAND (9) – In Letland leed de regeringscoalitie een daverende nederlaag tegen de rechtse oppositie. De rechts-liberale Voor Vaderland en Vrijleid kreeg 29,8 procent (4 zetels), de conservatieve partij Nieuw Tijdperk 19,7 procent (2 zetels). De partij van de Russischtalige minderheid werd derde. Pas op de vierde plaats kwam de eerste regeringspartij, de Volkspartij (ruim zes procent, 1 zetel).

LITOUWEN (13) – In Litouwen won de pas een half jaar geleden opgerichte populistische Arbeidspartij van de etnische Rus Viktor Oespaskitsj met – volgens voorlopige uitslagen – 37,8 procent van de stemmen vijf zetels. De regerende sociaal-democraten bleven steken op 14,7 procent de helft (twee zetels).

SLOVENIË (7) – In Slovenië behaalde de centrum-rechtse oppositie een onverwachte zege. Nieuw Slovenië en de Sloveense Democratische Partij kregen respectievelijk 21,1 (2 zetels) en 17,4 procent (2 zetels). De regerende centrum-linkse coalitie bleef op 23,6 procent (2 zetels) steken.

SLOWAKIJE (14) – In Slowakije was de opkomst lager dan waar ook: 20 procent van de kiezers kwam stemmen. De centrum-rechtse vierpartijencoalitie kreeg 51 procent (8 zetels). De populisten van de HZDS van ex-premier Meciar en die van de protestpartij Smer haalden beide 3 zetels.

TSJECHIË (24) – In Tsjechië werden de radicale eurosceptici van de Burger-Democratische Partij ODS met dertig procent van de stemmen de grote winnaars (9 zetels). Maar ook de communisten deden het goed: zij haalden met 17 procent van de stemmen (5 zetels) een riante tweede plaats. De regerende sociaal-democraten kwamen niet verder dan 11 procent (3 zetels).

CYPRUS (6) – Zeven van de tien stemgerechtigen Cyprioten ging naar de stembus. De communisten (29,8 procent, 2 zetels) en de rechtse oppositie (25,9 procent, 2 zetels) waren de grote overwinnaars. Beide partijen wezen in april een VN-plan voor de hereniging van Cyprus af.

MALTA (5) – In Malta ging 82 procent van de kiezers naar de stembus. De Nationalistische Partij die onlangs nog de verkiezingen won, verloor fors en kwam uit op 41 procent (2 zetels), terwijl de socialistische oppositie 48 procent (3 zetels) behaalde.

Rectificatie

Europarlement

In het overzicht Voorlopige uitslag Europese parlementsverkiezingen 2004 (14 juni, pagina 5) staat dat Slovenië 14 zetels in het Europees Parlement heeft en Slowakije 7. Dit moet zijn: Slovenië 7 zetels en Slowakije 14.