Kroatië stelt teleur tegen tien man

Zwitserland en Kroatië hebben gisteren bij het Europees kampioenschap voetbal in Portugal een teleurstellende wedstrijd gespeeld. Het bleef in Leiria 0-0 in het eerste duel in groep B.

Zwitserland speelde bijna de gehele tweede helft met tien man. Middenvelder Vogel moest in de vijftigste minuut vertrekken na zijn tweede gele kaart voor een licht vergrijp: het wegtrappen van de bal.

De Kroatische bondscoach Baric schreef het ongeïnspireerde spel voornamelijk toe aan de hitte in Leiria. ,,De omstandigheden waren heel zwaar. Het valt niet mee om te voetballen bij een temperatuur van ongeveer 40 graden celsius. Van vlot combinatiespel was geen sprake. Tegen tien man kan ik niet blij zijn met een punt.''

Na een kwartier keerde de Kroatische doelman Butina, de vervanger van zijn geblesseerd naar huis teruggekeerde collega Pletikosa, moeizaam een schot van Frei. Vijf minuten voor de rust verprutste Kroatië een dubbele kans uit een vrije trap. Eerst sloeg doelman Stiel een kopbal van Simunic knap uit zijn doel, waarna de toegesnelde Olic de bal via de lat over het doel kopte.

Spanje nestelde zich op de openingsdag van de EK-eindronde naast Griekenland aan de kop van groep A door in Faro met 1-0 van Rusland te winnen. In enkele seconden werd Valerón het koningskind van Spanje. De stilist van Deportivo La Coruña stond nog maar enkele seconden als invaller op het veld toen hij raak schoot. Spanje was zielsgelukkig met de eerste overwinning na een reeks van zeven teleurstellende duels tijdens de voorgaande EK- en WK-eindronden.

In de slotfase mondde de Russische irritatie uit in een rode kaart voor Sjaronov. De Zwitserse arbiter Meier zond hem weg na twee gele kaarten. Coach Jartsev van Rusland was boos en teleurgesteld. ,,Wij hadden geen balans in het elftal. Maar we gaan door. Portugal is onze volgende opponent. Als Griekenland kan winnen van Portugal kunnen wij het ook.''