Inpakken

De kastelein van ons Portugese eethuis kijkt nog minder vrolijk dan de vorige avond. Toen had hij nog goede hoop op een bevredigende afloop van de wedstrijd tegen de Grieken. Zijn sombere oogopslag had meer te maken met de fado die dit land in een ijzeren greep lijkt te houden. Nu heeft hij ook naar Hollandse maatstaven een goede reden voor een fatalistische stemming. De nederlaag in Porto is hard aangekomen bij de kelner met de grijze baard. Hij verwijdert demonstratief een roodgroen vaantje op de eettafel. Nee, met de Portugezen komt het niet meer goed tijdens dit EK. Ze kunnen er niks van en die rare coach met die vreemde opstelling moet zo snel mogelijk terug naar Brazilië. Mag hij Figo en Rui Costa meteen meenemen. Inpakken en wegwezen! De kastelein zet nu al zijn geld op de Spanjaarden, maakt hij ons in een mengelmoesje van Zuid-Europese talen duidelijk. De kleine buur die wil dat de grote buur wint; Nederland en Duitsland zijn even heel ver weg in Braga.

    • Jaap Bloembergen