Helft van platte daken is gevaarlijk

Ruim de helft van alle onderzochte publieksgebouwen met plat dak vormt een risico na een regenbui. Dat blijkt uit een onderzoek van de VROM-inspectie, waarvan de resultaten door minister Dekker naar de Tweede Kamer zijn gestuurd.

De inspectie heeft tot nu toe 1467 gebouwen met platte daken aan een onderzoek ondeworpen en daarbij bleek ruim de helft (775) risicovol. Dat betekent dat het dak na een stevige bui zou kunnen instorten door het gewicht van het water. Nader onderzoek moet nu duidelijk maken hoe groot het risico werkelijk is.

Aanleiding tot het onderzoek van de inspectie was het instorten van een aantal lichte platte daken in de zomer van 2002, zoals de daken van het woonwarenhuis IKEA bij Amsterdam en van zwembaden in Weesp en Etten-Leur. Een eerste onderzoek vorig najaar maakte al duidelijk dat er ten minste 4000 gebouwen staan in ons land met platte daken op een constructie die als te licht zou kunnen gelden.

Nu blijkt dat er zeker 6.300 voor het publiek toegankelijke gebouwen zijn met platte daken die een risico vormen bij hevige regenval. De inventarisatie van de VROM-inspectie omvat ruim tachtig procent van de Nederlandse gemeenten. De onderzoekers richtten zich op lichte en platte dakconstructies van scholen, bouwmarkten, bibliotheken, meubelboulevards, ziekenhuizen, kerken, zwembaden, evenement- en sporthallen en warenhuizen.