Heimwee naar de Kaap

De mensen zeggen vaak tegen hem: jij hebt het altijd over die jeugd van toen. Hij zegt dan: je kan met het heden niet leven als je het verleden vergeet.

Zoals zijn eerste dag op de middelbare school. De kinderen vertelden allemaal waar ze vandaan kwamen: Ommoord, Hillegersberg, Capelle. En hij ook. ,,Ik ben Kees Ketting. Ik kom uit Katendrecht.'' Toen was het: gadverdamme, die vieze stinkhoerenbuurt. ,,En weet je hoe zeer dat doet?''

Voor Kees Ketting, Rokus van den Bussche en Siem Rozendaal was het Rotterdamse Katendrecht dertig, veertig jaar geleden een fijne wijk, ,,een dorp eigenlijk, iedereen kende iedereen''. En iedereen wóónde ook met iedereen: de pindachinezen, de hoeren (,,daar woonden we tussenin zeg maar''), de pooiers.

Problemen gaf het niet. De Chinezen ,,leefden allemaal onder elkaar'', de hoeren en de pooiers ,,noemden we omes en tantes''. ,,Ome Henk. Ome Piet. Dat waren de pooiers.'' Kees Ketting liet elke dag het hondje uit van `kleine Rosie', ,,Pussycat heette dat hondje.'' Daar kreeg hij vijf gulden in de week voor. Toen hij zijn vader een keer vroeg waarom sommige mannen zo lang bij haar binnen bleven, legde die uit: de één gaat naar binnen voor een kopje thee, de ander krijgt thee met een stukje taart.

De intrigerende NCRV-documentaire Knokken om de Kaap laat zien hoe ,,de eerste multiculturele wijk in het land'' in een paar decennia veranderde. Katendrecht of `De Kaap' was altijd al een achterstandswijk. Maar vroeger, ,,vroeger was het er gezellig''. Siem Rozendaal, groenteboer `op Katendrecht' van 1949 tot 1974: ,,We maakten alle lief en leed mee, met die hoeren en die pooiers. Ja, we hadden ook wel andere klanten natuurlijk. Het was de mooiste tijd van mijn leven.''

Later veranderde de prostitutie: er kwamen buitenlandse prostituees, raamprostituees, seksshops. De cafés verdwenen. Er kwamen buitenlanders. Oude bewoners trokken weg. Rokus van den Bussche is zo'n weggetrokken bewoner. Hij wil terug: ,,Als ze daar nu gaan bouwen, en ik kan daar op de achtste verdieping van dat flatgebouw, met uitzicht op het water... dat lijkt me ideaal.'' Maar zijn oude vrienden raden het hem af: ,,Wou jij hier naar toe komen? Je lijkt wel gek. Het is hier gewoon een gettowijk geworden.''

Knokken om de Kaap, NCRV, Ned.1, 23.25-0.10u. Volgende week deel 2.

    • Gretha Pama