Haagse jeugd krijgt museum

Het Haags Gemeentemuseum gaat de plannen voor een nieuwe tentoonstellingsruimte voor jongeren in het souterrain van het museum definitief uitwerken. Door een bijdrage van energiebedrijf Eon komt het benodigde bedrag van twee miljoen euro voor de `wOnderwereld', met mode en muziek, dichtbij.

Directeur Wim van Krimpen wil de hoogte van het bedrag niet noemen, maar volgens hem is het ,,de grootste sponsor die ik ooit heb gehad''. Ook de Mondriaan Stichting en het Fonds 1818 zullen financiële steun bieden. In de ongeveer dertien kabinetten van de duizend vierkante meter tellende kelder komt een multidisciplinaire tentoonstellingsruimte. Delen uit de bestaande collecties muziek, mode, kunstnijverheid en moderne kunst worden hier op een nieuwe manier gepresenteerd. Voorop staat de actieve deelname van jongeren. Er komt veel multimedia, kinderen mogen zelf muziek samplen en videoclips maken, en in een amfitheater kunnen modeshows en concerten gehouden worden. Van Krimpen: ,,We proberen tot nu toe zo'n 25.000 kinderen per jaar op te voeden en dat aantal willen we verdubbelen.''

Van Krimpen hoopt dat de wOnderwereld aan het eind van het jaar af is. ,,Aan de ruimte hoeft niet zo veel te gebeuren, maar er moeten bijvoorbeeld nog computerprogramma's ontwikkeld worden'', vertelt hij.

Samen met Sjarel Ex van het Centraal Museum in Utrecht pleitte Van Krimpen enkele maanden geleden voor de oprichting van een nationaal mode-instituut. De modecollecties van het Rijksmuseum, het Fries Museum en het Rotterdams Historische Museum zouden hierin bijeengebracht en tentoongesteld moeten worden. Dat plan heeft nog geen toekomst. De Mondriaan Stichting wil er tot nu toe geen geld voor uittrekken en eist duidelijke afspraken tussen de vijf musea. Volgens Van Krimpen zijn de gesprekken over het initiatief nog in volle gang.