Geweld in Irak laait hoog op

Bij een zelfmoordaanslag in de Iraakse hoofdstad zijn vanochtend zeker 13 mensen om het leven gekomen van wie twee Britten, een Amerikaan, een Fransman en een Filippino die als beveiligers werkten voor het Amerikaanse bestuur (CPA).

Het was de tweede zelfmoordaanslag binnen 24 uur in Bagdad en de 17de deze maand in Irak, inclusief een zelfmoordaanslag in Salman Pak, ten zuidoosten van Bagdad. Daar werden vanochtend vier mensen gedood. Het afgelopen weekeinde werden ook twee hooggeplaatste Iraakse regeringsfunctionarissen vermoord. Volgens interim-premier Iyad Allawi ,,proberen de terroristen de machtsoverdracht en soevereiniteit op 30 juni te verijdelen''.

Bij de aanslag van vanochtend in een drukke straat bij het Tahrir (bevrijding) plein tijdens het spitsuur werden tientallen mensen gewond. Het konvooi dat doelwit van de aanslag was, bestond uit drie witte terreinwagens. Een menigte boze Irakezen op de plaats van de aanslag schreeuwden ,,Weg met de Verenigde Staten'', ,,Amerika is de vijand van God'' en ,,God is groot'' en staken een Amerikaanse vlag in brand. Een groep van 20 jonge mannen danste rond een verbrand lijk. Toen de menigte agressiever werd, trokken Iraakse politiemannen en Amerikaanse militairen zich terug van de plaats van de aanslag.

Gisteren werden twaalf Irakezen gedood bij een zelfmoordaanslag bij een Amerikaans-Iraakse basis in Bagdad. Onder hen waren vier politiemannen. De Iraakse politie is geregeld doelwit van aanslagen. Bij de aanslag werden 13 mensen gewond.

Naast de zelfmoordaanslagen is er sprake van een gerichte moordcampagne tegen hoge Iraakse functionarissen. Gisteren werd Kamal al-Jarrah vermoord, een functionaris van het ministerie van Onderwijs die verantwoordelijk was voor contacten met het buitenland. De dag tevoren was onderminister van Buitenlandse Zaken Bassam Salih Kubba vermoord. Beide moorden hadden plaats in sunnitische wijken van de hoofdstad die vroeger bolwerken waren van het bewind van Saddam Hussein. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn aanhangers van Saddam verantwoordelijk voor de moord op Kubba die zelf vroeger ook voor Saddams bewind werkte. Voorts werd in de noordelijke oliestad Kirkuk een prominente sunnitische geestelijke vermoord die zich tegen aanslagen op de infrastructuur had uitgesproken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, beloofde gisteren eens te meer al het mogelijke te doen om een eind te maken aan het geweld. Maar hij erkende dat het moeilijk is veiligheid te verschaffen voor Iraks nieuwe leiders. ,,Het wordt een gevaarlijke periode'', zei hij. De daders lijken het met name te hebben gemunt op hoge en middenkader functionarissen die minder goed worden beschermd dan topleiders.