Generaal stelt regering Congo eis

Een opstandige legerleider heeft de Congolese regering een ultimatum gesteld waarbinnen een onderzoek naar vermeende moorden op Banyamulenge (Congolese Tutsi's) in de grensstad Bukavu moet beginnen. Het ultimatum loopt vandaag af.

Generaal Laurent Nkunda gaf niet aan wat de consequenties zijn als de regering in Kinshasa niet voldoet aan zijn eis. De vermeende moorden waren echter vorige week de reden voor Nkunda en kolonel Jules Mutebusi, beiden tijdens de burgeroorlog commandant in het rebellenleger RCD, om Bukavu te veroveren en de commandant van het regeringsleger te verdrijven. Bij gevechten in en rond de grensstad vielen naar schatting negentig doden. Het regeringsleger wist de stad vrijdag te heroveren.

Tegenover het BBC-programma Focus on Africa zei Nkunda dat zijn ultimatum geen oorlogsverklaring is, maar dat zijn troepen niet kunnen toekijken als Banyamulenge worden vermoord. Kolonel Mutebusi zei ,,uit zelfverdediging'' te zullen vechten, mocht dat nodig zijn.

In de hoofdstad Kinshasa keerde dit weekeinde de rust weer terug nadat vrijdag opstandige leden van de presidentiële garde poogden een staatsgreep te plegen. Coupleider Eric Lenge is de stad ontvlucht. Inwoners van de stad zijn echter niet overtuigd dat het om een coup ging. ,,Als deze mensen echt de vijand waren, begrijp ik niet hoe ze zo makkelijk een radiostation konden innemen en toen zo makkelijk konden ontsnappen'', zo zei een zakenman. In de stad gaan geruchten dat president Kabila de couppoging heeft verzonnen om een noodtoestand te kunnen uitroepen.

De gebeurtenissen tonen hoe broos de vrede is en de in het kader van het akkoord geïnstalleerde overgangsregering. Sinds de oprichting van de regering wordt zij geplaagd door interne verdeeldheid. De groeperingen die in de regering vertegenwoordigd zijn, president Kabila en aanhang, twee rebellengroepen, oppositie en belangengroepen, koesteren een diepgeworteld wantrouwen tegenover elkaar na vijf jaar burgeroorlog. De overgangsregering moet ook de weg effenen voor verkiezingen.