Federer winnaar grastoernooi Halle

De Zwitserse tennisser Roger Federer heeft het grastoernooi in het Duitse Halle gewonnen. Hij versloeg in de finale de Amerikaan Mardy Fish in twee set: 6-0 en 6-3. Federer lijkt daarmee klaar voor Wimbledon, waar hij titelverdediger is.

Voor Federer betekende `Halle' zijn vijfde toernooizege van dit jaar en de zestiende in zijn loopbaan. Voor zijn overwinning streek hij 112.000 euro op. De 22-jarige Zwitser had na afloop nauwelijks tijd voor de pers, omdat hij zo snel mogelijk naar zijn woonplaats Basel wilde om de EK-wedstrijd van het nationale voetbalelftal van Zwitserland tegen Kroatië thuis op televisie te kunnen zien.

In Londen demonstreerde de Amerikaan Andy Roddick zijn goede vorm voor Wimbledon door het grastoernooi op Queen's te winnen. Hij deed dat voor de tweede opeenvolgende keer. Gisteren versloeg hij in de finale Sebastien Grosjean. Dat ging moeizamer dan een jaar geleden, toen de Fransman eveneens zijn tegenstander in de finale was. Destijds won Roddick met tweemaal 6-3, terwijl hij gisteren 7-6 en 6-4 liet noteren.

Voor Roddick, die 93.780 euro met zijn zege verdiende, was het zijn derde toernooizege dit seizoen en zijn veertiende van zijn loopbaan. Gelet op zijn vorm en zijn cijfers op Queen's lijkt hij de belangrijkste kandidaat om Federer van een tweede Wimbledon-titel af te houden. De Amerikaan maakte vooral indruk met zijn service.

Bij het vrouwentoernooi in Birmingham behaalde de zeventienjarige Russin Maria Sjarapova haar eerste toernooizege op gras. Zij versloeg in de finale de nog jongere (16) Française Tatjana Golovin in drie sets: 4-6, 6-2 en 6-1. De twee door Bollettieri opgeleide speelsters maakten de laatste twaalf maanden een spectaculaire stijging op de wereldranglijst: Sjarapova van 125 naar 15 en Golovin van 315 naar 71.

De Belgische tennisster Kim Clijsters is zaterdag aan haar linkerpols geopereerd. Daarbij is een cyste op haar gewricht verwijderd. De pols blijft de komende zes weken in het gips. Clijsters hoopt op 27 september van dit jaar haar rentree te kunnen maken op het nieuwe WTA-toernooi in het Belgische Hasselt.