Englandspiel-man Lauwers overleden

Voormalig geheim agent Huib Lauwers is zondagochtend in een ziekenhuis in Utrecht op 88-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie meegedeeld. Lauwers was de spil in het Englandspiel, een van de grote spionagedrama's uit de Tweede Wereldoorlog. Het Englandspiel is de benaming voor het misleidingsspel dat de Duitse Abwehr en de SD met de Britse inlichtingendienst gespeeld hebben door gebruik te maken van de code van de in hun handen gevallen agent Huib Lauwers. Lauwers werd met zendapparatuur in 1942 in Nederland gedropt. Hij werd door de Duitsers gearresteerd en gedwongen contact te onderhouden met Londen. Hoewel hij in zijn berichten de afgesproken waarschuwingscode verwerkte, werd dat door Londen niet opgepikt. Het Englandspiel heeft het Nederlandse verzet vele arrestaties en doden gekost.