Belliot wil toch subsidie FOAM

FOAM, het Amsterdamse fotografiemuseum, kan rekenen op subsidie van de gemeente Amsterdam. Wethouder van Cultuur Hannah Belliot zei dit weekend bij BNR Radio dat het ,,niet zindelijk'' en ,,kapitaalvernietiging'' zou zijn om FOAM niet langer te steunen. ,,Hoe betrouwbaar ben je nog als overheid als je vier jaar geleden subsidie stopt in een instituut als het FOAM, en na vier jaar de zaak weer afblaast?'' In mei adviseerde de Amsterdamse Kunstraad, het belangrijkste adviesorgaan van de gemeente om de instelling geen geld meer te geven.

Sympathie voor FOAM heeft de wethouder ook omdat de instelling gedeeltelijk wordt gefinancierd door privaat geld. Dat geeft ,,een extra gevoel'', aldus Belliot.

FOAM-directeur Marloes Krijnen is ,,opgetogen'' over de uitspraken van Belliot: ,,Dit is een belangrijk signaal.'' FOAM, dat in 2002 open ging, maakte volgens de Amsterdamse Kunstraad de belofte niet waar, ondanks een jaarlijkse gemeentesubsidie van 618 duizend euro. De Kunstraad miste in het beleidsplan ,,richting en visie''. Krijnen: ,,We willen alle facetten van de fotografie laten zien. Niet alleen de kunstvorm, maar ook toegepast werk, zoals in de mode en journalistiek. Dat is onze visie, maar misschien niet die van de raad.''

De Kunstraad bekritiseerde ook het gebrek aan samenwerking met andere foto-instellingen in Amsterdam en de rol van FOAM op landelijk niveau. ,,Feitelijk onjuist'', aldus Krijnen, ,,en dat hebben we de wethouder in een brief geschreven. Vrijdag opende bijvoorbeeld een tentoonstelling die we samen met de Anne Frank-stichting hebben opgezet. Zo zijn er nog tien gevallen van samenwerking te noemen. Op dit moment zijn wij het best bezochte fotografiemuseum van Nederland. Wij programmeren tentoonstellingen die anders aan Nederland voorbij zouden gaan, zoals van Cartier-Bresson en Testino.''

Over het belang van de adviezen van de Kunstraad zei Belliot: ,,Bij de kunstbegroting is het advies van de Kunstraad één moment, Amsterdam heeft ook een eigen beleid.'' Belliot kondigde aan ook bij andere instellingen mee te wegen of de overheid zich een betrouwbare partner toont.

    • Ron Rijghard