Arrestaties Portugal na tip van AIVD

In de Portugese stad Porto zijn vrijdag vijftien mannen van Noord-Afrikaanse afkomst gearresteerd in een preventieve maatregel tegen mogelijke aanslagen van extreem-islamitische groeperingen. De arrestaties vonden plaats na een waarschuwing van de Nederlandse inlichtingendienst AIVD aan hun Portugese collega's. Dit betrof een uit Nederland afkomstige immigrant.

Volgens een woordvoerder van de AIVD zou de man, wiens nationaliteit niet bekend is gemaakt, radicaal islamitische opvattingen aanhangen en is hij ,,mogelijk in staat tot het plegen van acties in het kader van de jihad''. De AIVD houdt in Nederland een groep van tussen de 150 en 200 personen in de gaten die door hun radicale opvattingen als mogelijk gevaarlijk worden beschouwd. Volgens het Portugese dagblad Público zou de man al drie maanden in Portugal verblijven. Hij zou een verblijfsvergunning hebben aangevraagd.

In verband met de strenge veiligheidsmaatregelen rond het EK voetbal besloot de Portugese inlichtingendienst in samenwerking met de lokale politie vrijdag tot actie over te gaan. De man werd samen met veertien anderen gearresteerd in een pension in de Porto. Acht van de arrestanten werden reeds de volgende dag vrij gelaten.

    • Steven Adolf