Amsterdam stijgt op lijst van dure steden

Amsterdam is in een jaar tijd 26 plaatsen gestegen op een ranglijst van de kosten van levensonderhoud in 144 wereldsteden ten behoeve van uitgezonden werknemers. Amsterdam staat nu op de 26ste plaats.

Het Amerikaanse adviesbureau Mercer, dat de lijst publiceert, onderzoekt jaarlijks de kosten van levensonderhoud in de steden aan de hand van meer dan tweehonderd kostenposten voor huisvesting, voedingsmiddelen, kleding, huishoudelijke artikelen, vervoer en amusement. Het onderzoek moet volgens Mercer overheden en bedrijfsleven ondersteunen bij het uitzenden naar andere landen van werknemers, de zogenoemde expats.

Als uitgangspunt voor de ranglijst worden de kosten voor levensonderhoud in New York genomen. Alle Amerikaanse steden zijn op de ranglijst gedaald door de stijging van steden in de eurozone. Amsterdam is voor expats duurder geworden door de gestegen euro, maar ook door een toename in de kosten voor kleding en voedsel. Toch is Amsterdam ten opzichte van New York nog altijd 11,9 procent goedkoper. Vorig jaar was dat 23,2 procent.

Tokio staat evenals vorig jaar op de eerste plaats en is ruim 30 procent duurder dan New York. Londen, 19 procent duurder, steeg van de zevende naar de tweede plaats. De goedkoopste stad op de lijst blijft Asunción in Paraguay. De Roemeense hoofdstad Boekarest is de goedkoopste Europese stad.