Amerikaan ontvoerd, ander gedood in Saoedi-Arabië

De Saoedische autoriteiten zoeken naar een Amerikaanse technicus die het terreurnetwerk Al-Qaeda zegt zaterdag in de hoofdstad Riad te hebben ontvoerd. Volgens de groep is de ontvoering van de technicus Paul Johnson (49) bedoeld als vergelding voor de mishandeling van gevangenen in Irak, en zal hun slachtoffer evenzo worden behandeld.

Het was de eerste ontvoering in Saoedi-Arabië van een westerling door Al-Qaeda dat achter een escalerende campagne van geweld tegen buitenlanders en de monarchie zit. In Saoedi-Arabië leven ongeveer zes miljoen buitenlanders, van wie naar schatting 35.000 de Amerikaanse nationaliteit hebben.

Het terreurnetwerk Al-Qaeda eiste tegelijk de moord op een andere Amerikaan op die eveneens zaterdag werd doodgeschoten toen hij zijn auto bij zijn villa in de hoofdstad Riad parkeerde.

De moord was de zesde aanslag tegen westerlingen en andere buitenlanders in zes weken. Onder anderen waren een cameraman en een correspondent van de Britse omroep BBC doelwit van een aanslag. De Saoedische veiligheidsdiensten hebben nog weinig succes geboekt bij de jacht op de extremisten: slechts een van de daders van deze aanslagen is tot dusverre opgepakt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, zei in een vraaggesprek op televisie dat de Saoedische autoriteiten meer moeten doen tegen de extremisten, al toonde hij zich niet ontvreden over hun inspanningen.

De Amerikaanse ambassade gaf gisteren een nieuwe waarschuwing uit aan Amerikaanse burgers in Saoedi-Arabië. Daarin wees zij erop dat de aanslagen een uitgebreide planning verraden, en adviseerde zij zaken als werk- en reistijden en routes te variëren. De Britse ambassade liet afgelopen weekeinde een soortgelijke waarschuwing uitgaan.

Zes Saoedische geestelijken gaven gisteren een verklaring uit waarin zij aanvallen waarbij moslims en niet-moslims worden gedood als een ,,zware zonde'' betitelden. Volgens de verklaring mogen moslims andere moslims niet als ongelovige brandmerken. Al-Qaeda en andere extremistische groepen hebben het Saoedische koningshuis en zijn medewerkers als afvalligen bestempeld wegens hun samenwerking met de Verenigde Staten.