Ahold begint boekjaar met fors verlies

Ahold is in het eerste kwartaal in de rode cijfers gekomen. Wegens een onverwacht grote afschrijving van goodwill (overnamepremies) maakte het supermarktconcern 405 miljoen euro verlies.

De afgelopen maanden verkocht Ahold de Zuid-Amerikaanse winkelketen Bompreço en de helft van zijn Thaise supermarkten. Het concern wil niets zeggen over de opbrengst, maar zij genereerden samen een omzet van ongeveer 300 miljoen euro. Toch moest Ahold hierop bij de verkoop 450 miljoen euro afschrijven. Een deel van die afschrijving komt ook door ,,cumulatieve koersverschillen''.

Het bedrijfsresultaat was mede door die bijzondere lasten negatief: 145 miljoen euro. In het eerste kwartaal van 2003 boekte Ahold nog een positief bedrijfsresultaat van 402 miljoen euro. In een reactie zei bestuursvoorzitter A. Moberg vanochtend: ,,We hebben gezegd dat 2004 een overgangsjaar zal zijn. De belangrijkste werkmaatschappijen presteerden conform onze verwachting.''

Begin vorige maand publiceerde het concern al de kwartaalomzet, die op 15,4 miljard euro uitkwam, 11,3 procent minder dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. De omzetdaling is vooral het gevolg van de gestegen eurokoers en het afstoten van enkele bedrijfsonderdelen die niet meer in de huidige strategie zouden passen.

Ahold heeft vorige maand overigens een onjuiste omzet van dochter Albert Heijn bekendgemaakt, verklaarde het concern vanochtend. Na een aanpassing kwam de omzet over het eerste kwartaal 6 miljoen euro lager uit. Het bedrijf doet geen mededelingen over de aard van deze aanpassing.

De onderneming laat weten dat wegens de prijzenoorlog de kwartaalomzet bij Albert Heijn steeg. Deze omzetstijging compenseerde ,,grotendeels'' de prijsdalingen bij de verkochte producten. Autonoom daalde de omzet 0,2 procent. Door kostenbesparingen kon Albert Heijn een ,,enigszins hoger'' bedrijfsresultaat behalen.

Desondanks verslechterde Aholds bedrijfsresultaat in Europa, vooral door de ,,minder goede gang van zaken'' bij de Spaanse supermarkten. Ahold heeft vorig jaar te kennen gegeven dat het Ahold Supermercados wil verkopen. Het bedrijfsresultaat in Europa verminderde ook wegens hogere pensioenkosten.

De Amerikaanse groothandel US Foodservice, die levert aan kantines, scholen, restaurants en ziekenhuizen, maakt nog altijd verlies. Het bedrijfsresultaat was 58 miljoen euro negatief, hoewel de meeste analisten hadden gerekend op winst. Bij US Foodservice begon begin vorig jaar met uiteindelijk 800 miljoen euro te veel geboekte nettowinst Aholds boekhoudfraude. Een deel van de raad van bestuur van Ahold en de hele directie van US Foodservice werden wegens het schandaal vervangen.

Ahold zag zijn schuld afnemen van 7,5 miljard euro aan het einde van 2003 tot 7,1 miljard aan het einde van het eerste kwartaal. Hierdoor daalden de rentekosten met bijna 30 procent tot 223 miljoen euro.

Ahold was vanmorgen op de effectenbeurs van Amsterdam het best presterende aandeel. De koers was rond het middaguur met 1,5 procent gestegen naar 6,18 euro.

dossier: www.nrc.nl