Advocaat is leger `deskundigen' zat

De spanning stijgt voor het Nederlands elftal dat morgenavond in Porto op het EK aftrapt tegen aartsrivaal Duitsland. Bondscoach Dick Advocaat heeft voor zijn gemoedsrust alle informatievoor- ziening uit Nederland stopgezet.

De KNVB beschikt in Portugal voor intern gebruik over een knipselkrant waarin alles wordt afgedrukt wat er over het Nederlands elftal in de media wordt geschreven. Het bundeltje kopieën is aan Dick Advocaat niet meer besteed. De bondscoach is gestopt aandacht te schenken aan alles wat over hem en Oranje wordt gezegd én geschreven. Hij bekijkt op tv dus ook geen praatprogramma's meer over het EK. Dat zal niet meevallen bij het zappen. In het hotel Sheraton Pine Cliffs, het basiskamp van de selectie in de Algarve, zijn op de kamers bijna alle Nederlandse tv-zenders te ontvangen. En die worden overheerst door EK-programma's.

Advocaat wil zich niet meer ergeren aan de meningen van de vaak slecht geïnformeerde, zogenaamde deskundigen. Heeft hij een advies opgevolgd van de door de wol geverfde ex-RVD-voorlichter Eef Brouwers, die op projectbasis door de bond is aangetrokken voor het EK? De bondscoach zegt zelf van niet. Het lijkt of hij zich vooral tegen zichzelf wil beschermen.

Een woedeuitbarsting, zoals vorige week over de opvattingen van onder meer RTL-analyticus Jan Mulder, verstoort ook de rust binnen de selectie. Al wordt er beweerd dat Advocaat in navolging van zijn leermeester Rinus Michels toen bewust een vijand heeft willen creëren om de spelers `op scherp' te zetten. ,,Ik ben nu eenmaal een type dat zich snel bepaalde zaken aantrekt'', zei Advocaat gisteren.

,,Zo zit ik in elkaar. Er zijn plotseling zoveel deskundigen van het Nederlands elftal. Ik hoor en zie nu alleen nog zaken die ik zelf belangrijk vind. Sinds 1994, toen ik ook bondscoach was op het WK, is het met de media allemaal veel hectischer geworden. Er wordt ook meer op de man gespeeld. Dan hoor ik Leo Beenhakker zeggen: `Het gaat niet om de persoon, maar om zijn functie.' Ja, ja. In Nederland heeft iedereen zijn eigen voorkeur voor een speler of een club. De technische staf van Oranje moet ervoor zorgen dat morgen tegen Duitsland gewoon het sterkste team speelt.''

Maar de televisie staat natuurlijk wel eens aan op de kamer van de bondscoach. En bij het kijken naar de Duitse sportzender DSF zag hij een item waar hij zich toch weer over opwond. De voormalige coach Udo Latek was naar Nederland gestuurd om te kijken of er in fanshops ook shirtjes van Die Mannschaft werden verkocht. Hij zag tricots van alle EK-deelnemers, behalve van de Duitsers. En verbond daar de conclusie aan dat Nederlanders hun oosterburen haten.

,,Een vorm van stemmingkwekerij'', reageerde Advocaat ineens witheet. ,,We zijn juist gek op de Duitsers. Dat er geen shirts van het nationale team in die winkels hingen, kwam omdat ze allemaal waren uitverkocht.'' En bijna in een adem plaatst hij vraagtekens bij iets anders wat hem kennelijk op de Duitse tv was opgevallen. ,,Ik begrijp niet waarom een voetbalnatie met zoveel potentie (ruim 82 miljoen inwoners, red.) zich voor een belangrijke wedstrijd altijd in een underdogpositie manoeuvreert.''

Advocaat verwacht niettemin dat de Duitsers morgen in Estádio Do Dragao in Porto met twee spitsen aantreden. ,,Het zou me verbazen als dat niet het geval is.'' Johnny Heitinga lijkt op basis van de trainingen rechtsback Michael Reiziger uit het elftal gespeeld te hebben. De bondscoach twijfelt nog over twee posities: die van linksbuiten en rechtshalf. Moet hij op de linkerflank een echte vleugelaanvaller inzetten (Overmars, Robben, Zenden) of Van der Vaart, die centraal op het middenveld door het driespitsensysteem moeilijk inzetbaar is?

Gisteravond testte Advocaat op de besloten training Zenden en Overmars aan de linkerkant. Wilfred Bouma kreeg rust. Voor Clarence Seedorf lijkt het duel met de Duitsers te vroeg te komen. De Milan-speler herstelde sneller dan verwacht van een hamstringblessure, maar kon tijdens de laatste training in Albufeira slechts wat loopwerk doen.

Oranje oefende na een partijtje op corners en strafschoppen, wat zichtbaar was van achter een bosje in de heuvels rondom Estadio Municipal in Albufeira. Totdat toeschouwende journalisten werden verwijderd door politie te paard.,,In het belang van de veiligheid van het Nederlands elftal en op verdenking van het maken van foto's'', verklaarde een boos kijkende adjudant die geen tegenspraak duldde.

    • Erik Oudshoorn