Adamkus ligt op kop in Litouwen

Valdas Adamkus, oud-president, en Kazimiera Prunskiene, oud-premier, maken over twee weken onderling uit wie president van Litouwen wordt. Zij eindigden gisteren op de eerste twee plaatsen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen.

De Litouwers moesten gisteren een nieuwe president kiezen als opvolger van de eerder dit jaar door het parlement afgezette populist Rolandas Paksas, die zijn ambtseed had geschonden door zijn betrekkingen met een maffiose Russische zakenman.

De 77-jarige Adamkus kreeg gisteren volgens de nog voorlopige uitslagen 27,94 procent van de stemmen, ruim minder dan de opiniepeilingen hadden voorspeld. Prunskiene, 61, econome en premier van Litouwen toen het land zich losmaakte van de Sovjet-Unie, kreeg met 21,80 procent ruim méér dan de peilingen hadden voorspeld. Die zagen haar tot begin deze maand als laatste onder de vijf kandidaten die gisteren tegen elkaar in het krijt traden. Haar ruime steun heeft ze te danken aan Paksas, tot voor kort de kampioen van de armen en de plattelanders. Deze had vorige week zijn aanhang opgeroepen op Prunskiene te stemmen, nadat zij had beloofd zich in te zetten voor zijn politieke rehabilitatie. ,,Zonder twijfel vertegenwoordigt Prunskiene de opgekropte frustratie van de Paksas-kiezers'', aldus een waarnemer.

Adamkus, die het grootste deel van zijn leven in de VS woonde, is populair, maar heeft zijn leeftijd tegen en moet vóór de tweede ronde proberen het Paksas-gezinde platteland achter zich te krijgen. (AFP, AP, Reuters)