Vroegere presidenten bij Reagans afscheid

De vier nog levende Amerikaanse oud-presidenten hebben gisteren samen met president George W. Bush de uitvaartdienst bijgewoond voor ex-president Ronald Reagan die zaterdag op 93-jarige leeftijd in Californië overleed. George H.W. Bush (vader van de huidige president), Jimmy Carter en Gerald Ford zaten op de tweede rij van de sectie voor speciale bezoekers van de Washington Nationale Kathedraal, samen met hun vrouwen Barbara, Rosalyn en Betty. Op de voorste rij zaten ex-president Bill Clinton en zijn vrouw, senator Hillary Clinton, president Bush en zijn vrouw Laura en vice-president Dick Cheney met zijn echtgenote. Onder de gasten waren verder de vroegere Sovjetleider Michail Gorbatsjov, de Britse ex-premier Margaret Thatcher en de vroegere Canadese premier Brian Mulroney. Namens Nederland was minister van Staat Max van der Stoel aanwezig. De dienst werd geleid door de nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties en voormalig senator John Danforth, die ook is gewijd als anglicaans priester.

In zijn toespraak zorgde president Bush voor een golf van gelach in de kathedraal toen hij melding maakte van het antwoord dat Reagan ooit aan een jongen had gestuurd die hem om federale hulp voor de schoonmaak van zijn kamer had gevraagd. ,,Helaas zijn de staatsfondsen gevaarlijk laag'', schreef Reagan. ,,Ik ben er zeker van dat je moeder volstrekt gelijk had door je kamer tot rampzone te verklaren. Daarom verkeer je in een uitstekende positie om een nieuw vrijwilligersprogramma in onze natie te lanceren.''

Margaret Thatcher, Reagans bondgenoot in de laatste jaren van de Koude oorlog, heeft zelf gezondheidsproblemen en had haar laatste eerbewijs vantevoren opgenomen. Daarin zwaaide ze Reagan lof toe als leider van de vrije wereld tegen ,,het rijk van het kwaad''. En ,,hij won de Koude oorlog, niet alleen zonder ook maar een schot te lossen maar ook door de vijand uit te nodigen uit zijn fort naar buiten te komen en hem in een vriend te veranderen''.

Na de dienst werd de kist met Reagans stoffelijk overschot weer teruggevlogen naar Californië voor de begrafenis. Reagans 82-jarige weduwe Nancy, Thatcher en nog een kleine groep verwanten en vrienden vlogen mee. Reagans laatste rustplaats ligt op het terrein van de naar hem genoemde presidentiële bibliotheek in Simi Valley op een heuvel die uitkijkt op de Stille Oceaan.