Tok Tok Tok:

Norah Jones is wereldberoemd en niemand in Nederland kent Tokunbo Akinro. Dat had ook andersom kunnen zijn want deze Nigeriaans-Duitse zangeres doet qua niveau zeker niet voor Norah onder. Daarnaast zoekt Akinro met dezelfde eenvoud en intimiteit een plaatsje in het grensgebied tussen pop en jazz. En terwijl Jones steunt op bassist en vriendje Lee Alexander doet Akinro op It took so long bijna alles samen met de haan van Tok Tok Tok: de Deens-Duitse saxofonist Morten Klein. Ook de verdere bezetting op deze cd: Fender Rhodes piano en contrabas, lijkt op die van Jones.

Naäperij dus? In elk geval niet van de kant van Akinro want dit is de vierde Tok Tok Tok-cd en het eerste ei werd al gelegd in '99, toen Jones in cafés nog met de pet rond moest gaan.

Op 10juli staat dit kwartet op het North Sea Jazz Festival, zij het op een verkeerde plek, namelijk de `entreezaal' oftewel de in- en uitgang, met alle gedoe en rumoer van dien.

It took so long

(Einstein EM 21103, distr. ZYX)

    • Frans van Leeuwen