Terre'Blanche vervroegd vrij, terug naar politiek

De leider van de extreemrechtse Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB), Eugene Terre'Blanche, is gisteren vervroegd vrijgelaten uit een Zuid-Afrikaanse gevangenis. Aanhangers hadden een welkomstparade georganiseerd in het plaatsje Potchefstroom, waar Terre'Blanche zich moest inschrijven bij de reclassering. Zijn ongeveer 20 medestanders hadden zijn favoriete paard Atilla meegenomen. ,,Ik was de enige blanke man in de gevangenis, maar God was bij me en beschermde me'', zei Terre'Blanche. De zestigjarige AWB-leider heeft drie van de vijf jaar vastgezeten waartoe hij was veroordeeld wegens poging tot moord op de zwarte veiligheidsbeambte Paul Motshabi. Terre'Blanche was politieman en boer voordat hij in 1994 leider van de AWB werd. De in 1973 opgerichte Afrikaner Weerstandsbeweging probeerde in 1994 de verkiezingen die het einde van de apartheid markeerden, te verstoren. Zijn advocaat liet gisteren weten dat Terre'Blanche politiek actief wil blijven.