Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Europese verkiezingen. Reportages en uitslagen van de Europese verkiezingen uit Europa, Duitsland, Engeland en België. VRT, 13.35-18.00u. & 19.40-24.00u.; ARD, 17.45-19.30u. & 23.15-24.00u. en BBC2, 22.00-23.00u. & 0.00-0.30u.

DOCUMENTAIRE

Mount Everest expeditie 2004. Slot van een tweeluik met impressies van de succesvolle klim van de Utrechtse alpinist en beroepsavonturier Wilco van Rooijen (36). Samen met een sherpa bereikte hij zonder zuurstofflessen de top van de 8.850 meter hoge Mount Everest. RTL5, 14.45-15.15u.

Tegenlicht: De waterstofrevolutie. Inventarisatie van de theorieën over de eindigheid van de oliebronnen. Tevens komen kenners en fans van een bejubeld alternatief aan het woord: waterstof.

Ned.3, 20.42-22.00u.

Panorama: Covering up. Steeds meer moslims voelen zich bedreigd nu fundamentalisme in de rest van de wereld de publieke opinie negatief beïnvloedt. Toch blijven vier jonge moslima's zich ondanks alles hullen in traditionele kledij. BBC1, 23.15-23.55u.

On the edge of the world. Alternatief reisprogramma behandelt het regenwoud van Paraguay waarin een geïsoleerde kolonie met blanken ligt. Ze hebben blond haar, blauwe ogen, spreken Duits en kleden zich zoals men in 1600 deed. Ned.3, 23.15-23.55u.

AMUSEMENT

Vox Populi. Zie tv-vooraf. Ned.3, 22.00-22.25u.

SPORT

EK Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreekse verslagen van de partijen tussen Zwitserland en Kroatië en tussen Frankrijk en Engeland. Ned.2, 17.30-20.00u. & 20.25-22.45u.

KUNST & MUZIEK

Joodse musea in Europa. In deze laatste uitzending van het seizoen aandacht voor de joodse musea van Praag, Boedapest, Amsterdam en het onlangs geopende museum van Berlijn met de historie en een overzicht van de exposities die deze zomer te bezichtigen zijn. Ned.1, 14.00-14.30u.

Ich bin der Welt abhanden gekommen. Over de relatie tussen Riccardo Chailly en het Koninklijk Concertgebouworkest aan de hand van de Negende Symfonie van Mahler. Het gaat in deze documentaire om de pure poëzie van het musiceren. Ned.3, 15.25-16.15u.

R.A.M: Compilaties. In de serie herhalingen van dit kunstprogramma vanavond `kunst en politiek' met de veroordeelde Poolse kunstenaar Dorota Nieznalska, de Palestijnse kunstenaar Emily Jacir en de ontwikkeling van computergames. Ned.3, 19.35-20.37u.

FILM

.Ronja rövardotter / Ronja de roversdochter (Tage Danielson, 1984, Zweden). Voor kinderen vanaf een jaar of negen, maar ook voor volwassenen, is deze verfilming van Astrid Lindgrens boek een verrukkelijk sprookje met betoverde wouden en goedmoedige struikrovers en een niet-moralistische parabel over kinderen en ouders. Ketnet, 11.00-13.00u.

Cutthroat Island (Renny Harlin, 1995, VS). Peperdure, door kritici en publiek aan mootjes gehakt piratenspektakel betekende faillissement van producent Carolco, speelt in de 17de-eeuwse Caraïben, grossiert in clichés en gunt heldenrol aan Geena Davis, de vrouw van de regisseur. Veronica, 20.30-22.50u.

.An Ideal Husband (Oliver Parker, 1999, VS/Engeland). Beetje overbodige, maar met zorg en aandacht tot stand gekomen verfilming van Oscar Wilde's lichtgewicht-blijspel over loyaliteit en verraad in de Londense beau monde anno 1895. Met Rupert Everett als de vrijgezel-levenskunstenaar Arthur Goring, Jeremy Northam als de verre van ideale echtgenoot-politicus onder vuur, Cate Blanchett als zijn overtuigend deugdzame gade en Julianne Moore als een bijna fatale intrigante. Yorin, 21.00-22.50u.

Clerks (Kevin Smith, 1994, VS). Uiterst low budget-film (27.000 dollar) in zwart-wit speelt volledig in een Amerikaanse kruidenier. Hilarische dialogen gaan eindeloos over seks, relaties, vrouwen, overspel - platvloers en direct, maar ook gehuld in sluiers van diepzinnigheid en verkleed als universele waarheden. MTV, 22.00-24.00u.

Girls' Night (Nick Hurran, 1998, G.B./VS). Engelse tearjerker waarin fabrieksarbeidster Julie Walters en haar ongeneeslijk zieke schoonzus Brenda Blethyn een tripje maken naar Las Vegas, alwaar ze sexy cowboy Kris Kristofferson tegen het lijf lopen. Ned.1, 23.08-0.45u.

RADIO

De andere wereld van zondagmorgen. Aandacht voor de genocide en honger in het westen van Soedan waar internationale hulp uitblijft, de eerste kerkdag van de protestantse kerk in Nederland en een Algerijnse asielzoeker die al elf jaar in Nederland is en in de gevangenis van Tilburg zit. Radio 1, 7.05-8.00u.

OVT. Onder meer een gesprek met parlementair historica Carla van Baalen over de politieke vergelijkingen van de opmerking van Hans Dijkstal over de `jodenster' voor allochtonen, supportersgekte, Gert Hekma's boek Homoseksualiteit in Nederland en de zoektocht naar het graf van Malva Marina, dochter en enig kind van de Chileense dichter Pablo Neruda. Radio 1, 10.04-12.00u.

Opium. De Utrechtse verzamelaars Ronald de Groen en Willem van der Bijl vertellen over de collectie Noord-Koreaanse staatskunst die in de Rotterdasmse Kunsthal te zien is. Verder Hennie Harinck over haar debuutroman Enkele reis Curaçao en Lenette van Dongen die een keer in de week de rol van Simone Kleinsma zal overnemen in de Abba-musical Mamma Mia. Radio 1, 19.02-20.00u.

Volgspot. Een concert van Brigitte Kaandorp uit februari. In het tweede uur cabaretière Lenette van Dongen. Radio 2, 23.02-1.00u.