Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Trooping the colour 2004. Hoogtepunten uit de militaire parade in Londen ter ere van de verjaardag van de Engelse Koningin Elizabeth II. BBC2, 18.45-20.00u

Nova. Terugblik op het proces Dutroux met Jean-Denis Lejeune, de vader van Julie, een van de slachtoffers. Verder een reportage over de platte daken in Nederland die bezwijken onder zware regenbuien. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

The rise of the celebrity class. Vierde en laatste deel van een serie over de nieuwe aristocratie is getiteld The new Establishment. BBC2, 20.00-21.00u.

Summer of Opera: Maria Callas: living and dying for art and love. Documentaire over Maria Callas, met o.a. haar optreden in Puccini's Tosca. BBC2, 21.00-22.00u.

PRAATPROGRAMMA

Het slotdebat. Debat over de Vlaamse en Europese verkiezingen die morgen in België worden gehouden. VRT-TV1, 21.10-22.10u.

Studio Sportzomer. Voetbalkout. Ned.2, 22.45-23.35u.

Oranje in Portugal. Voetbalpraatjes van o.a. Louis van Gaal. SBS6, 22.50-23.45u.

Villa BVD. Voetbalgesprekken. RTL4, 23.00-0.00u.

SPORT

EK Voetbal: Portugal-Griekenland. Rechtstreeks verslag van de openingswedstrijd van het Europees kampioenschap voetbal met nabeschouwing. Ned.2, 17.00-20.00u.

EK Voetbal: Spanje-Rusland. Rechtstreeks verslag, met voorbeschouwing (20.25-20.37) en nabeschouwing. Ned. 2, 20.37-22.40u.

AMUSEMENT & MUZIEK

EO jongerendag Afterparty. Verslag van de 30ste jongerendag in het Gelredome. Ned.1, 19.30-20.00u.

KRO Detectives: Helen West. Engelse detectiveserie, gebaseerd op de boeken van Francis Fyfield. Als alternatief voor het voetbalgeweld heeft de KRO een detectivemaand ingesteld, waarbij o.m. tegenover elke voetbalwedstrijd een aflevering van een detectiveverhaal staat geprogrammeerd. Ned.1, 20.30-22.15u.

Dit is Belgisch. In de serie portretten en concertregistraties van Belgische muzikanten deze keer Mauro and the Grooms. Canvas, 23.00-23.50u.

Ray Charles. Portret van de onlangs overleden veelzijdige muzikant. Naast gesprekken zijn er opnames van optredens te zien. Canvas, 23.50-01.00u.

FILM

.Gandhi (Richard Attenborough, 1982, Engeland/India). Met Oscars overladen, monumentale film over Indiase revolutionair, heilige en martelaar (1869-1948). Attenborough steekt zijn eerbied voor Gandhi niet onder stoelen of banken. Met Ben Kingsley, Candice Bergen, Edward Fox, John Gielgud, Trevor Howard. VRT, 14.10-17.30u.

.Being John Malkovich (Spike Jonze, 1999, VS). Heerlijke, bizarre film vertelt volstrekt vanzelfsprekend, en met een constant ontroerend tragische ondertoon, het ongerijmde verhaal van een aan lager wal geraakt poppenspeler (John Cusack) die aan de slag gaat als archivaris op ondermaats kantoor en geheime gang ontdekt die regelrecht leidt naar de binnenkant van John Malkovich' hersenpan. Film is ook een tragedie over de teloorgang van een huwelijk. Met Cameron Diaz als slonzige wereldverbeteraar en Catherine Keener als uitgekookte collega. Net5, 21.00-23.00u., onderbroken door reclame.

.The Silence of the Lambs (Jonathan Demme, 1991, VS). Met Oscars overladen, psychologische griezelfilm etaleert uiterst effectief de verontrustende wreedheid (en kwetsbaarheid) van de menselijke soort. FBI-stagiaire Jodie Foster consulteert de vileine gentleman-moordenaar Anthony Hopkins (ook bekend als Hannibal the Cannibal) inzake de psychologie van een loslopende seriemoordenaar. Yorin, 22.00-0.15u., onderbroken door reclame.

Ronin (John Frankenheimer, 1998, VS). Ouderwets degelijke actiethriller wordt gekenmerkt door vele achtervolgingen per auto en een hoofdrol van Robert De Niro als werkloze spion die samen met enkele collega's een mysterieus koffertje moet achterhalen. Speelt grotendeels in Parijs. BBC1, 23.15-1.10u.

.Taxi Driver (Martin Scorsese, 1976, VS). Scorsese's beroemdste film werd bekroond met Gouden Palm en behoort tot de essentiële klassiekers uit de filmgeschiedenis. Psychopatische Vietnamveteraan Robert de Niro reinigt de zondige straten van New York en vindt volgens Paul Schraders scenario persoonlijke verlossing door gewelddadige katharsis. Ook met Jody Foster en Harvey Keitel. Yorin, 0.15-2.15u., onderbroken door reclame.

RADIO

Knetterende letteren. Het hele uur over de honderdste verjaardag op 16 juni van Bloomsday, de dag waarop James Joyce's meesterwerk Ulysses zich afspeelt. Met journalist Kees Tamboer, columniste Elsbeth Etty en Joyce-liefhebber en -vertaler Robbert Jan Henkes. 747AM, 14.02-15.00u.

Opium. Gesprek met directeur van het Van Goghmuseum John Leighton over de expositie van de impressionist Edouard Manet (1832-1883) en het boek dat hij over Manet schreef. Verder o.m. Bert Natter over Het Rijksmuseum Kookboek met vijftig recepten uit de Gouden Eeuw. Radio 1, 19.04-20.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met kleinkunstenares Liselore Gerritsen die een nieuwe cd met haar poëzie op muziek uitbrengt. Radio 1, 0.04-1.00u.