Swingend pan-Europees kunstprogram

Het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie (EU) zal vergezeld gaan van een cultureel programma dat zich richt op samenwerking met de tien in mei toegetreden landen in Oost- en Zuid-Europa.

Op 2 juli, een dag nadat Nederland het voorzitterschap van de EU overneemt van Ierland gaat het culturele programma, getiteld Thinking Forward, van start met een concert op de Dam in Amsterdam. Via workshops geselecteerde jongeren uit heel Europa treden dan op met hun coaches.Voor Nederland zijn dat de Rotterdamse soulzangeres Tasha's World, en Hind en JK, bekend van het tv-programma Idols.

Tijdens de presentatie van het programma gistermiddag zei staatssecretaris Nicolaï (Europese Zaken) dat het concert ,,de eigenlijke opening van het Nederlands voorzitterschap is.'' Nicolaï beloofde een swingend half jaar. ,,Laat dat concert voor de jeugd maar uitstralen over de rest van het voorzitterschap, net als de hippe afterparty.''

Het door intendant Han Bakker samengestelde programma heeft een budget van 6,5 miljoen euro, waarvan 3 miljoen komt van de ministeries van Buitenlandse Zaken en OCW. Boegbeelden als het Nederlands Danstheater en het Concertgebouworkest worden niet ingezet. Nicolaï: ,,Andere landen kozen eerder voor prestigieuze presentaties. Wij voor samenwerking en uitwisseling.'' De aandacht voor de nieuwe lidstaten is volgens de staatssecretaris nodig om hen te leren kennen en bij Europa te betrekken. De introductie van Nederlandse kunst in de nieuwe lidstaten komt volgens hem op de tweede plaats.

Alle disciplines komen aan bod in het gevarieerde programma. Zo schragen zeven tentoonstellingen, in Litouwen, Polen, Hongarije en Slovenië, en drie in Nederland het onderdeel beeldende kunst. Rotterdams kunstcentrum Witte de With richt zich daarbij op Cyprus en Malta, met wie volgens Bakker ,,de relatie nog ontwikkeld moet worden.''

Het IDFA (International Documentary Festival) vertoont op filmfestivals in alle nieuwe lidstaten een pakket van vijftien films. Op de tweede editie van het Nederlandse Paradise Festival staan jonge theatermakers uit de nieuwe lidstaten centraal; onder hen de Poolse regisseur Krysztof Warlikowski. Nederlandse toneelgroep Jong Hollandia maakt in de Sloveens hoofdstad Ljubjana een voorstelling met een lokale groep. Literair onderdeel is een diner waarbij denkers en schrijvers uit Nederland en de toegetreden landen om de beurt een korte tafelrede houden. Nederlandse dj's en vj's verzorgen een 48-uur durend dance-festival op Malta. En jonge componisten krijgen de opdracht een `Europees volkslied' te schrijven. De tien beste deuntjes sluiten het programma.