Sportdag

In de rubriek uit de school geklapt wordt de blik gericht op kleine maar belangrijke aspecten van het schoolbestaan. Vandaag: sportdag.

``Het is voor mij een van de hoogtepunten in ons schooljaar. Zo tegen het einde van het jaar zijn we er allemaal aan toe.'' Voor de jaarlijkse sportdag is Jan Fransen, directeur van de Clemensschool, uitgeweken naar een nabijgelegen sportcomplex, voorheen voetbalveld. Fransen: ``De gemeentelijke herindeling die een paar jaar geleden werd doorgevoerd, leverde ons in ieder geval één voordeel op. Vanaf dat moment kwam er een volwaardige atletiekbaan beschikbaar.''.

``Leuk'', zegt de elfjarige Thijs Smolders, ``want tijdens de sportdag kunnen we verspringen in een echte zandbak en bij het hoogspringen hoeven we ons niet in te houden. Hoe hoger de sprong, hoe groter de kick van het neerkomen.'' Klasgenoot Ruud ziet ook een nadeel aan de atletiekbaan: ``Een bocht afsnijden is er niet meer bij en 250 meter is ook echt 250 meter.''

``Daar is niets mis mee'', is de opvatting van directeur Jan. ``We maken er niet alleen met z'n allen een leuke dag van, maar we willen er ook een soort van momentopname van de sportprestaties van maken. Daarom laten we elk jaar dezelfde onderdelen terugkeren. Zo wordt de individuele progressie geboekstaafd.''

``De ervaring leert'', aldus juf Ria, ``dat nagenoeg alle kinderen verder of hoger springen, sneller een bepaalde afstand afleggen of verschillende maten ballen verder gooien of rollen. Ook zij die tijdens de gymlessen tot de minsten behoren. De op hun diploma afleesbare stapjes vooruit doen wonderen voor hun zelfvertrouwen.''

Het precies bijhouden van de scores en het zorgdragen voor een eerlijk en ordelijk verloop van de dag is een arbeidsintensieve klus. Op 81 kinderen waren in de loop van de dag ruim 30 vrijwilligers actief. ``Ik doe dit al voor het twaalfde jaar'', zegt Liezet. ``Het is niet alleen hartstikke leuk, maar ook belangrijk. En goed voor de aanwas van onze atletiekvereniging. De verleende gastvrijheid levert elk jaar enkele nieuwe leden op.''