Skaten in Marseille

De lezers van de Achterpagina geven tips voor vakanties met pubers.

Hoe kom ik er bij dat pubers tijdens vakantie de pest hebben aan cultuur, zoals ik vorige week schreef op deze pagina in een oproep voor tips voor `coole vakanties met pubers'. ,,Ik ben zelf een tiener, 16 jaar om precies te zijn'', schrijft Tamara Stolk uit Zwijndrecht, ,,en dat cultuur opsnuiven op vakanties bevalt mij prima. Op mijn verzoek zijn we een keer naar Rome geweest, waar ik later op een schoolreis weer ben geweest, en ik was zeer onder de indruk van alle gebouwen. Vooral van de Sint Pieter, die mij tot 2 maal toe de adem benam. (...) Zelfs naar een museum ben ik wel mee te krijgen, mits het mijn belangstelling trekt.''

Ik zal nooit meer schrijven dat voor alle pubers een uitje in de categorie ABC, Another Beautiful Church, een straf is. Toch rijst uit de tientallen inzendingen met tips voor een vette vakanties met pubers een ander beeld op.

Vooral doe-vakanties worden van harte aanbevolen. Daarbij scoort flottieljezeilen hoog. ,,De afgelopen drie jaar zijn wij met onze twee middelbare-schoolzonen gaan flottieljezeilen in Griekenland en Kroatië'', schrijft Mimi Coenen-Hulshof. ,,Flottieljezeilen betekent dat je met meerdere boten zeilt van A naar B, maar ieder kan voor zich gaan en je komt elkaar aan het eind van de dag weer tegen in een volgende haven. In de grote vakantie zijn aan boord van de andere boten meestal ook wel tieners.''

Uitslapen aan boord, terwijl pa & ma de boot al over de wateren sturen, aan dek liggen met je walkman op, zwemmen en snorkelen in mooie baaitjes en 's avonds uitgaan in een ander dorp: ideaal. ,,Niets moet en dat wil een tiener zo!'' Er is één nadeel schrijft Mimi Coenen-Hulshof: het is duur.

Er zijn meer sportieve vakantietips. ,,Zo hebben wij'', schrijven Marlo de Kat en Peter Froling met pubermeiden Seline & Maryse, ,,twee keer deelgenomen aan een bergsportkamp van de Kon. Ned. Klim- en Bergsportvereniging (www.nkbv.nl). Zeker de kampen met instructie (o.a. rotsklimmen, gletsjertochten) zijn een uitdaging voor pubers. Ook interessant voor pubers zijn de klimcursussen met/zonder ouders. Wie meer van fietsen houdt, kan met Cycletours (www.cycletours.nl) rondritten maken.''

Fietsen, dat is een veel genoemde vakantieactiviteit om de puber uit te putten en tevreden te stellen. Hoewel dat laatste misschien een fout uitgangspunt is: ,,Het is een misverstand om te denken dat een vakantie per definitie vet zou moeten zijn, laat staan cool'', schrijft Liesbeth Mook: ,,Voor een geslaagde vakantie maakt het niet uit of het in binnen- of buitenland is, luxe of eenvoudig. Voor ons is een beproefd recept: fietsen, thermosflessen en ander picknick-gedoe. Spelletjes doen tot we erbij neervallen. De verliezer haalt het toetje.''

Naast de doe-vakantie zijn er ook diverse verre-bestemmingentips. Zo is Maud van der Lely met haar twee puberzoons van 15 en 17 tien dagen naar China gegaan, Peking, een trektocht langs de Chinese Muur, etc. Vet cool en niet duur. ,,Zelfs in de taxi zitten in Peking is never boring!'' schrijft ze.

Sommige mensen bevelen gezellige campings in Zuid-Frankrijk of in de Pyreneeën of aan de Spaanse Costa (Salau) aan, of vertellen dat ze met groepen gezinnen met pubers samen gaan. Maar de vet-coolste puber-vakantietip komt van B. Fokkelman, die zijn zoon van 15 meenam (met twee vrienden) naar Marseille, waar een skateboardpark is waar Bam Marghera en Tony Hawk ook ge-skate hadden. Er is een jeugdherberg, waar ouders apart (in tweepersoonskamers) slapen, kinderen in groepen. Overdag gingen ouders en kinderen hun eigen gang, 's avonds troffen ze elkaar weer in de jeugdherberg. Vet cool.