Sandow

Het probleem met bodybuilden is, zegt Leo Pijl, dat je er niet meer mee kunt stoppen. ,,Je hebt voor je eigen bepaald wat je aan je lichaam wil verbeteren. En als je dat hebt bereikt, moet je wel blijven trainen. Anders zakt alles weer in.''

Leo Pijl (44) is eigenaar van sportschool Sandow in Rotterdam. Het is een kleine sportschool met een trouwe klantenkring. Sommige sporters trainen er al sinds Leo de sportschool twintig jaar geleden begon. Het is een vriendenclub geworden. De klanten komen niet alleen om te trainen maar ook voor de lol en voor het sociale contact.

Ondanks hun spieren is geen van de heren van Sandow tevreden met zichzelf. Vroeger, zeggen ze, toen waren we pas echt breed en strak. ,,Je moet kritisch blijven'', zegt Steven Ondaan (37). ,,Als je denkt: `Ik zie er zo prima uit', dan laat je al snel de training versloffen.''

Ze zijn misschien niet tevreden, ze vinden wel dat ze er beter uitzien dan veel andere mannen. Leo: ,,De meeste van mijn klanten zijn ouder dan veertig jaar. Als ik op straat andere veertigplussers zie die niets met hun lichaam doen, denk ik: dat gaat nergens over.''

,,Je voelt je lekker als je getraind hebt, je hebt weer contact met je spieren'', zegt Steven. ,,Maar je doet het ook voor de buitenwereld. Als je uitgaat kijken mensen op een bepaalde manier toch tegen je op. Dat is de bevestiging die je een beetje zoekt.''

Monique Zijderveld (42), de vriendin van Leo Pijl , moet lachen. Al deze mannen zijn verschrikkelijk ijdel, zegt ze. ,,Het zijn rouwdouwers; type grote mond, klein hartje.'' Monique werkt in een parfumeriezaak. Maar als ze vrij is, gaat ze naar de sportschool. ,,Fijne sfeer en mooie mannen.'' Zelf traint ze drie keer in de week. Ze is een van de weinige vrouwen. Monique. ,,Je merkt het meteen als ik de zaal inkom. Dan spannen ze extra aan of nemen een zwaarder gewicht. Het blijven mannen, dat is het jachtinstinct.''

Dit is de zeventiende aflevering uit een serie portretten van verenigingen.

    • Sheila Kamerman
    • Ari Versluis
    • Ellie Uyttenbroek Tekst