Regering Zimbabwe nationaliseert land

De regering van Zimbabwe heeft haar volgende stap gezet in de landhervormingen. Het landbouwareaal dat in privé-bezit is, wordt integraal geconfisqueerd en zal voortaan staatsbezit zijn.

De voornaamste oppositieleider, Morgan Tsvangirai, heeft al gewaarschuwd dat de nieuwe hervormingsplannen het land nog dieper in een economische crisis zullen duwen omdat het vertrouwen van investeerders nog verder wordt ondermijnd.

Minister voor Landhervormingen John Nkomo kondigde deze week in het staatsblad Herald aan dat hij alle eigendomsrechten zal afschaffen en zal vervangen door een huur van 99 jaar. De huur voor de grond moet betaald worden aan de regering. Volgens Nkomo zal een `Nationale Landraad' geïnstalleerd worden om de nationalisering van alle grond te controleren en ook toe te zien op het effectieve gebruik ervan. Uit Nkomo's verklaring bleek niet wanneer het nationaliseringsprogramma van start zou gaan.

Het eigenlijke doel achter de landhervormingen is het onevenwicht tussen de rijke `koloniale' grootgrondbezitters en de kleine, arme zwarte boeren weg te werken. Sinds president Robert Mugabe in 2000 begon met de landhervormingen hebben in Zimbabwe al 200.000 zwarte families stukken land gekregen dat voorheen eigendom was van blanke boeren. Een kwart van hen kreeg grotere stukken land om commercieel te exploiteren.

Volgens critici is hierdoor de Zimbabwaanse landbouw ingestort met voedseltekorten als gevolg. De nieuwe eigenaren hebben vaak geen geld om zaden en meststoffen te kopen. De oogstvoorspellingen van de Verenigde Naties waarschuwen dat Zimbabwe – ooit de eigenaar van de grootste regionale broodvoorraad – dit jaar slechts de helft van het noodzakelijke voedsel produceren.