Otis Liften zet directie in de Benelux opzij

Het grootste deel van de Benelux-directie van 's werelds grootste liftenfabrikant Otis is ontslagen. Dat hebben verschillende bronnen binnen Otis bevestigd. Volgens de ingewijden is het ontslag van zes van de in totaal acht directeuren een reactie van moederbedrijf UTC op de inval van de kartelautoriteiten van de Europese Commissie bij verschillende Europese liftenbouwers, waaronder Otis, in maart dit jaar.

Brussel verdenkt de liftenfabrikanten van het maken van prijsafspraken. UTC zou met het ontslag een gebaar willen maken naar Brussel, in de hoop een hoge boete te voorkomen. Door het personeel van Otis is volgens de ingewijden geschokt gereageerd op het ontslag van de directieleden, te meer daar niet vaststaat dat de betrokkenen zelf aan het maken van prijsafspraken hebben meegewerkt. Intern zouden ze iedere betrokkenheid altijd hebben ontkend.

Bij Otis Nederland, waar circa 700 mensen werken, zijn behalve algemeen directeur T. Vreman ook de directeur nieuwbouw, H. Hoekstra, en de directeur onderhoud, C. van der Lans, ontslagen. Vreman, tevens algemeen directeur Benelux, blijft nog aan tot 1 september om lopende zaken af te handelen. In België, waar Otis zo'n 370 werknemers telt, gaat het om het ontslag van algemeen directeur operaties J. Galeoté en om D. de Ville de Goyet en D. Bivort, beiden manager bij het onderdeel nieuwbouw.

Algemeen directeur Vreman maakte het ontslag van zijn drie Belgische collega's zelf bekend in een intern memo aan het personeel op 18 mei. Tien dagen later stuurde directeur B. Grob van Otis Noord-Europa ook een memo rond, dit keer over het ontslag van de Nederlandse directieleden.

Otis maakte kort na de invallen bij kantoren in Brussel, Luxemburg en Berlijn bekend na intern onderzoek te hebben vastgesteld dat Otis-werknemers mogelijk betrokken zijn geweest bij activiteiten ,,in strijd met de richtlijnen van Otis en UTC en de geldende mededingingswetgeving.''

Vreman legt het ontslag van de drie Belgische directieleden in het intern memo uit als ,,een grondig meningsverschil binnen de Belgische organisatie over het respect voor en de rigoureuze toepassing van interne regels en producedures van Otis''. Bij de Nederlandse directieleden is verschil van inzicht over het te voeren beleid formeel de reden van de ontslagen, staat in het memo van Grob.

De woordvoerder van Otis Nederland wil geen nadere toelichting geven. ,,Dit is een interne kwestie.'' Het hoofdkantoor in de VS zegt ,,nooit commentaar te geven op waarom mensen het bedrijf verlaten''. De Fransman J. Lavenir is inmiddels benoemd tot directeur Benelux. Otis is de grootste liftenbouwer ter wereld, met een marktaandeel van 23,5 procent en 7,9 miljard dollar (6,7 miljard euro) omzet. In Nederland staan circa 18.000 Otis-liften.

    • Jochen van Barschot