Nieuwetijds-hippies

Ook hippiekleren zijn terug, ziet Lukas Keijser op de pro-drugsmanifestatie Legalize! – waar `peace' overigens ver te zoeken was.

Drugs kom je op de meest uiteenlopende feesten en zelfs in de buurtkroeg tegen. Toch gingen veel bezoekers terug naar de sixties tijdens de manifestatie Legalize!, vorige week in Amsterdam. De organisatie hiervan wil drugs uit het strafrecht hebben. De nadruk zou moeten liggen op voorlichting en volksgezondheid.

Nadat een stoet van zo'n twintig trucks met heftige geluidsinstallaties en duizenden mensen door de Amsterdamse binnenstad was getrokken om hier aandacht voor te vragen, ontstond er een feest op een braakliggend terrein aan het IJ in Amsterdam-Noord. Tussen de keien, de wilde margrieten en de wietgeur dansen bezoekers voor de geparkeerde vrachtwagens op reggae, techno en hardcore.

Een van hen is Santi (27). Zijn door zijn vriendin genaaide outfit is totaal psychedelisch, in zijn dreads zitten zelfs gekleurde kralen. Hij heeft zich altijd sterk aangetrokken gevoeld tot de hippietijd, daarom draagt hij veel kleur: ,,We leven in een zwart-wit tijdperk. Als iemand gekleurde kleren aan heeft, is dat leuk. Dan moet je lachen.'' Santi is ook net als de hippies van toen voor legalisering van drugs: ,,Drugs geven je levenservaring, laten je een ander aspect van de werkelijkheid zien.''

Jemima (29) is het met hem eens. En zij is net als Santi helemaal jaren zestig in een Indiajurk, poncho en paarse sjaal. Ze geeft bovendien massages, houdt van spiritualiteit en van vrede en liefde. Ze is een hippie, zegt ze, maar dan een van de nieuwe eeuw: ,,We hebben nu veel meer invloeden uit andere landen en we zijn niet meer zo naïef.'' Ze denkt dat hippie weer zo leeft, doordat we uit een `donkere tijd' komen. Toen was er de Vietnamoorlog, nu zijn er de terroristische aanslagen en de oorlog in Irak.

Inderdaad zien we tussen de ouderwets hakkende gabbers, de rasta's en de housers veel patchwork, breisels, regenboogkleuren en tie dye. Verschillende meisjes hebben een bloemenkrans op hun hoofd, zoals Joyce (18). Maar dat is niet bewust hippie, zegt ze. Ze is een housefreak. Datzelfde geldt voor Anneke en Nick (beiden 22) met hun marihuanakettingen. Zij bezoeken elk weekend gabberfeesten.

Bij anderen is het juist omgekeerd: die voelen zich alleen hippie en zien er niet zo uit. Remco (19) en Stephanie (16) uit Rotterdam, bijvoorbeeld, vallen op met hun gothic-uiterlijk. Maar gek genoeg moeten ze niks van gothic hebben. Remco: ,,Bah, die mensen zijn arrogant en alleen met uiterlijk bezig.'' Tegenwoordig gaan ze naar goa-feesten. Goa is dé muziek van de `new century hippies'. Remco licht toe: ,,De muziek is leuk en de mensen prachtig. Vrijheid, blijheid.''

Bij Legalize! was het uiteindelijk niet zo love & peace als toen. De organisatie maakte drie uur eerder dan gepland een eind aan het feest, omdat er vechtpartijen ontstonden waarbij vuurwerkbommen werden gegooid.

    • Lukas Keijser