Museum of Modern Art wordt verbouwd

Het Museum of Modern Art in New York wordt grondig verbouwd. Als het in november opengaat is het anderhalf keer zo groot.

Architect Yoshio Taniguchi vergelijkt `zijn' nieuwe Museum of Modern Art in New York het liefst met een Japans theekopje: de schoonheid is pas te beoordelen als er thee in is geschonken. De kunst en het publiek keren terug wanneer het MoMa op 20 november na twee jaar slopen en bouwen weer opengaat.

De bouwmeester staat in het hart van wat bezig is een totaal nieuw museum te worden, een atriumvloer van zachtgroen leisteen uit Vermont, en spreekt fluisterzacht over zijn creatie. De tempel van de moderne kunst wint 50 procent tentoonstellingsruimte en krijgt een volstrekt nieuw aanzien. Zelfs het adres blijft niet helemaal het zelfde. Na verwerving van het oude Dorset Hotel beslaat het Moma een heel blok van de 53ste tot aan de 54ste Straat bij 5th Avenue. Dat maakte het mogelijk dat aan beide straten een ingang ontstaat. Die leiden naar een ruimere entreehal, een nieuw restaurant en toegang tot twee ondergrondse filmzalen.

Na het kopen van een kaartje gaat men dan naar de eerste verdieping waar het 33 meter hoge atrium zacht gefilterd licht en eenheid teruggeeft aan een gebouw dat bestond uit witte, los van elkaar staande zalen met weinig of geen daglicht. Daar kan men kiezen het gebouw van boven naar beneden door te lopen, of voor een bepaalde kunstenaar of periode te kiezen. Hoger in het nieuwe museum zijn twee cafetaria's, een bibliotheek en een multimediacentrum.

Het Museum of Modern Art is na de nieuwste uitbreiding een complex dat in de bijna 75 jaar van zijn bestaan in etappes is gegroeid tot een gebouw van 56.700 vierkante meter, waarvan straks 11.250 vierkanter meter tentoonstellingsruimte. Hoewel Taniguchi heeft gestreefd naar één stijl in de gerenoveerde en de nieuwe tentoonstellingszalen, redde hij zo veel mogelijk de architectonische eer van zijn voorgangers Goodwin/Durrell (1939), Philip Johnson (1964) en Cesare Pelli (1984).

Nu ploegt het zware materieel nog door de aarde van de befaamde binnentuin van het MoMa, maar als de deuren straks weer opengaan, zal Philip Johnsons rustgevende rechtlijnige tuinontwerp in ere zijn hersteld, verzekert Taniguchi. Van verschillende plaatsen in het nog lang niet opgeleverde gebouw is te zien hoeveel de tuin aan belang wint. Niet alleen wordt het oppervlak groter en keert het oude restaurantterras onder de luifel terug. Op allerlei verdiepingen in het nieuwe gebouw ontstaat uitzicht op de beeldentuin.

Het Museum heeft zich ten doel gesteld 858 miljoen dollar in te zamelen om het omvangrijke project mogelijk te maken. Directeur Glenn Lowry deelde deze week mee dat 700 miljoen binnen is. De nieuwbouw kost 425 miljoen.

Na heropening van het museum, dat twee jaar onderdak vond in een oud complex in Queens, zal de nadruk liggen op het optimaal tentoonstellen van de ongeëvenaarde collectie kunst van de vorige eeuw. Daar zijn vooral de vierde en vijfde verdieping voor. Op de zesde verdieping komen grote, tijdelijke tentoonstellingen. Een eerste speciale tentoonstelling besteedt aandacht aan `Negen Museums door Yoshio Taniguchi'. De Japanse architect bouwde tot dusver alleen in eigen land.

Verder zullen foto's tentoongesteld worden van de Duitser Michael Wesely. Hij heeft een speciaal procédé ontwikkeld om te werken met lange sluitertijden, van enige jaren. Daarmee heeft hij het hele renovatieproject van het Museum of Modern Art vastgelegd.