Militairen langer in Zuid-Irak

Het kabinet heeft gisteren besloten zijn bijdrage aan de stabiliteitsmacht in Irak tot half maart 2005 te verlengen. Daarna zal Nederland zich terugtrekken. Dit heeft premier Balkenende na de ministerraad verklaard. Het kabinet heeft zich vooral laten leiden door de overweging dat volgens een resolutie van de Veiligheidsraad van de VN uiterlijk in januari 2005 verkiezingen in Irak moeten worden gehouden. Die moeten uitmonden in een nieuwe regering. ,,We leggen een koppeling met de vorming van een nieuwe regering in Irak'', aldus de premier. ,,Acht maanden is goed en dat is het dan ook.'' Het is de bedoeling dat de Irakezen vervolgens het heft in eigen handen nemen, mede dankzij hun eigen veiligheidstroepen.

Minister Kamp (Defensie) erkende later dat er risico's verbonden blijven aan de missie van de Nederlandse militairen in Zuid-Irak. In een brief aan de Tweede Kamer noemt het kabinet de risico's echter ,,verantwoord''. Premier Balkenende sprak de hoop uit dat het kabinetsbesluit zo breed mogelijk wordt gesteund in de Tweede Kamer. Hij doelde daarbij vooral op de PvdA. Die partij zal het kabinetsbesluit ,,zorgvuldig en kritisch'' bestuderen.

hoofdartikel pagina 17