Met Leopold Bloom op stap in Dublin

Op 16 juni 1904 had de Ierse schrijver James Joyce zijn eerste afspraakje met het kamermeisje Nora Barnacle, met wie hij later zou trouwen en zijn leven delen. Jaren later, in 1922, verscheen Joyce's roman Ulysses, een van de monumenten uit de wereldliteratuur, die zich geheel afspeelt op deze zelfde dag in 1904. Aanstaande woensdag is dat precies honderd jaar geleden en Dublin, de stad die het decor vormt van het boek, staat er al maanden bol van.

Op internet is de website www.rejoycedublin2004.com het centrale punt van het eeuwfeest van `Bloomsday', genoemd naar Leopold Bloom, een van de hoofdpersonen uit de roman. In negen talen, onder andere Gaelic, Japans en Chinees, kan de geïnteresseerde Joyce-fan er terecht.

De site biedt een handzame ingang tot het werk van James Joyce (1882-1941). Behalve Ulysses schreef hij A portrait of the artist as a young man, Finnegans wake en de verhalenbundel Dubliners. Ulysses beschrijft de belevenissen van Leopold Bloom en Stephen Dedalus, die als een Odysseus en zijn zoon Telemachos op een doordeweekse dag Dublin doorkruisen. Van de roman is op de website een beknopte samenvatting – voor zover die zich laat samenvatten – per hoofdstuk te vinden.

Uiteraard staat op de site ook een kalender van de vele Bloomsday-evenementen, die al in februari zijn begonnen en nog doorgaan tot augustus. Er zijn lezingen, tentoonstellingen, concerten, voorstellingen en veel meer. Wandeltochten langs plekken waar Ulysses en andere verhalen zich afspelen ontbreken natuurlijk niet. Zo kan de liefhebber volgende week dineren op het adres 15 Usher's Island, het huis waar The dead zich afspeelt, een verhaal uit Dubliners dat in 1987 verfilmd werd door John Huston. Het diner kost 165 euro per couvert, wijn inbegrepen.

Ook biedt www.rejoycedublin2004.com links naar andere websites over de schrijver. Joyce-genootschappen en -publicaties zijn over de hele wereld verspreid en ze vieren volgende week allemaal feest.

Wie de overdosis Joyce de neus uitkomt kan voor verpozing dezer dagen terecht op www.euro2004.com, de website van de Europese voetbalbond UEFA, gewijd aan het Europese voetbalkampioenschap. Een groter contrast is bijna niet denkbaar. Na de ingetogenheid van James Joyce is het op de voetbalsite een bonte, knipperende kermis. Zelfs met alle volumeknoppen op nul blijft op de hele website bombastische `We are the champions'-muziek rondgonzen.

www.rejoycedublin2004.com

    • Hans van Laarhoven