Mannen grijpen naast medaille op EK trampoline

De Nederlandse mannenploeg heeft gisteravond bij de strijd om de Europese titel trampolinespringen een mooie kans laten liggen om een medaille mee naar huis te nemen. Het trio Jeroen Kaslander, Sven Mooij en Alan Villafuerte eindigde in de Bulgaarse hoofdstad Sofia als vierde, maar had met een betere uitvoering van olympiaganger Villafuerte brons veroverd. De titel ging naar de Duitsers.

De vrouwenploeg, bestaande uit Andrea Lenders, Mirjam Steinebach en Patricia Meijer, eindigde eveneens als vierde. Rusland veroverde de Europese titel.

Bij de mannen maakten alleen de springers van Duitsland en Wit-Rusland geen grote fouten. Bij de Britten en de Russen gebeurde dat wel. Villafuerte had voor Nederland het brons kunnen zeker stellen. Op het moment dat hij aan zijn oefening begon, kende hij al het magere eindresultaat van de Britten en Russen. Maar ook de in El Salvador geboren Nederlander ging de mist in. ,,Een gemiste kans. De tweede plaats was onbereikbaar, maar we hadden met brons kunnen vertrekken'', sprak de Nederlandse delegatieleider Bert Bode teleurgesteld.

Voor Villafuerte is het twee maanden voor de Olympische Spelen in Athene een ontgoochelend toernooi geworden. Gisterochtend tijdens de kwalificatieronde ging het ook al mis in de vrije oefening. Zijn verplichte oefenstof was prima in orde, maar bij de landing van zijn serie vrije sprongen kwam de Nederlander verkeerd uit. De puntenaftrek kostte hem een finaleplaats.

Villafuerte begon het evenement al niet fit. De afgelopen drie weken had hij problemen met de linkerknie. ,,Maandag gaat de knie onder de mri-scan. We willen zeker wat het probleem precies is. Echt lekker vrijuit springen lukte hem hier niet. Hij was steeds bang om door zijn knie te zakken'', zei Lennart Villafuerte, die zijn broer de laatste tijd begeleidt.

De olympiaganger werd een tijd geleden geconfronteerd met de arrestatie van zijn trainer, die een turntoestel zou hebben gestolen. Villafuerte vertrok uit Alkmaar bij Victory en ging naar Zoetermeer om te trainen. ,,Toch ging het eigenlijk in de wedstrijden wel goed. De verplichte oefeningen zagen er goed uit. We hebben het er vooraf wel over gehad of het zinvol was om in Sofia mee te doen, maar met aangepaste oefeningen verliepen de trainingen toch naar wens. We moeten nu zo snel mogelijk weten wat er precies met de knie van Alan aan de hand is. Ik heb niet het idee dat het heel ernstig is, maar dit toernooi is toch een beetje zonde'', aldus Lennart Villafuerte.