Kwaliteitseisen Van der Valk

Horecabedrijf Van der Valk heeft een nieuwe bedrijfsstructuur. Sinds deze week moeten de hotels en restaurants van Nederlands grootste horecabedrijf voldoen aan centrale kwaliteitseisen die worden voorgeschreven door een nieuw bedrijfsorgaan. Hiermee wil Van der Valk ,,een betere waarborg krijgen om de identiteit en reputatie'' van de onderneming te beschermen.

Dat heeft de horecafamilie gisteren bekendgemaakt. De circa 70 hotels en restaurants moeten zich vanaf nu houden aan algemeen geldende eisen over onder meer de te verlenen service, de kwaliteit van het voedsel, de mate van hygiëne, de organisatie van het personeel en het vergunningenbeleid.

,,Daar moet je aan voldoen, wil je een Van der Valk zijn'', zegt Martin van der Valk namens de directie. ,,Ik ga ervan uit dat iedereen zich aan de regels houdt. Wij zijn één grote familieclub, en iedereen heeft dus recht op de toekan. Toch heb ik weleens gezegd: de uiterste consequentie van je niet aan de voorschriften houden is dat deze van het dak af moet.''

Van der Valk heeft volgens vakblad Misset Horeca vorig jaar 460 miljoen euro omzet gedraaid, meer dan bijvoorbeeld McDonald's Nederland en Center Parcs. Het bedrijf heeft vestigingen in alle Nederlandse provincies (behalve Flevoland), op de Antillen en in Frankrijk, Spanje en Florida. Naast hotels en restaurants heeft het concern onder meer golfbanen, casino's, theaters en vogelparken.

Twee jaar geleden kwam het concern in opspraak nadat het parkeerdek van de vestiging in Tiel instortte. Daarbij raakte niemand gewond. Wel bleek dat Van der Valk al sinds de bouw niet over vereiste vergunningen beschikte en dat de gemeente Tiel jarenlang laks was geweest met controle op de naleving van veiligheidsvoorschriften.

,,Ik denk niet dat we een slecht imago hebben'', zegt Martin van der Valk. ,,We hebben immers miljoenen gasten. Maar we willen ons wel verbeteren.''

Het is uitzonderlijk dat Van der Valk zelf met een persbericht komt. Het eerder nog gesloten bedrijf zegt enthousiast te zijn over de nieuwe structuur waarin de verschillende divisies zich meer moeten voegen naar centraal vastgestelde eisen. ,,Het geeft onze organisatie een nieuw elan en schept vertrouwen voor de toekomst'', staat in de verklaring.

,,En met name die toekomst is voor de inmiddels vierde generatie Van der Valk, die klaar staat om onze onderneming verder te ontwikkelen en uit te bouwen, van groot belang''.