Kampioen?

Vandaag begint het Europees kampioenschap voetbal in Portugal. Zestien landen strijden om de titel, Frankrijk is titelverdediger. Wie wordt kampioen?

Bruno Giuntoli, filmacademiestudent, kenner van het Italiaanse voetbal, tolkt vaak als Feyenoord tegen Italiaanse clubs moet spelen: ,,Italië of Spanje. Italië is natuurlijk altijd favoriet voor mij, maar deze keer zeker. Alle voortekenen zijn gunstig dit jaar. De selectie heeft de juiste leeftijd, alle topspelers zijn zo rond de 27, dé leeftijd om een prijs te pakken. Italië is ook een echte toernooiploeg en de huidige coach, Trapattoni, heeft alles al gewonnen op clubniveau maar nog niet met de nationale ploeg. Hij heeft het team ook met rust weten te omgeven. Nee, Italië gaat niet mooi voetballen. Maar wat is mooi? Wat Nederland doet? Die eindeloze een-tweetjes? Dat eindeloze gebrei? Is dat mooi? Italië speelt heel snel vanuit de verdediging, dát vinden wíj mooi. Spanje is favoriet omdat het vlak bij huis speelt, dan kan net zoiets ontstaan als met Nederland in 1988 in Duitsland. Nederland heeft wel kans op een halve finaleplaats, maar als het tegen de `grote ploegen' moet – Frankrijk, Italië – vliegt Oranje eruit omdat het te weinig stootkracht heeft.''

Joao Salgueyro, ambassadeur van Portugal in Nederland: ,,Alleen God weet wie Europees kampioen gaat worden. Het is nog veel te vroeg om een kampioen aan te wijzen. Laten we eerst eens een paar wedstrijden gaan bekijken, dan kunnen we meer zeggen. Ik hoop vooral dat het mooie voetbal zegeviert. Natuurlijk heb ik wel zo mijn favorieten: jaja, inderdaad, Portugal en Nederland. En als die landen elkaar in de finale treffen? Tja, ook dat kunt u wel invullen, niet?''

Barry Hughes, oud-trainer van Haarlem en Sparta: ,,Frankrijk en Portugal zijn mijn favorieten. Frankrijk heeft twee jaar geleden gefaald op het WK en dat is hun eer te na. Het is een sterke, gemotiveerde ploeg. Ik verwacht dat ze scherp uit de startblokken komen. Portugal heeft een solide verdediging en een evenwichtig elftal. De spelers van Portugal hebben een goede indruk op mij gemaakt. Spanje kan ook een gooi doen als het klikt tussen de Catalanen en andere spelers. Ze hebben kwaliteit genoeg en de temperatuur in Portugal ligt hun wel. Italië moet je niet vergeten, want dat is een goede toernooiploeg. Duitsland ook. Ze komen misschien zielig over, maar ze strijden wel voor hun land. Nederland is een beetje een outsider. Ik krijg geen hoogte van wat ze doen. Vreemd dat ze steeds zoveel veranderen. Als ze spelen met een 4-4-2 systeem moeten ze wel een speler op het middenveld hebben die de bal opeist. Die heb ik nog niet gezien in dit Oranje.''

Johan Verbist, Belgische scheidsrechter, fluit ook internationale wedstrijden (niet op dit EK): ,,Frankrijk is mijn favoriet. Het mislukte WK blijft nazinderen bij de Fransen. Ze hebben iets recht te zetten en ik las dat ze minder vermoeid zijn. Portugal mag je ook niet vergeten. Ze hebben het thuisvoordeel en ze hebben een goede ploeg. Voor veel spelers is het hun laatste kans een groot toernooi te winnen en daar halen ze hun motivatie uit. Nederland is eventueel een outsider. Als het draait, kunnen de spelers veel. Maar de interne strubbelingen kunnen een probleem vormen op het EK. Het toernooi is nog niet begonnen of er is al wat aan de hand. In België vragen wij ons bij grote toernooien altijd af wanneer het weer gaat losbarsten bij jullie. Het probleem van de centrale positie achter de spits is door de blessure van Seedorf in elk geval opgelost. Afgaand op de namen lijkt Van Nistelrooy/Makaay het beste spitsenkoppel, maar Van Nistelrooy blinkt niet uit in het Nederlands elftal. Dat probleem hadden wij met Luc Nilis.''

Maria Roosen, beeldend kunsternaar, verzamelt foto's van `overwinnaars', momenteel te zien in galerie Fons Welters in Amsterdam: ,,Ik denk en hoop dat Nederland ver komt, maar de echte favorieten zijn Frankrijk, Italië en Portugal. Waarom? Nou, omdat ik dat om me heen hoor. Ik kijk graag naar voetbal, maar ben niet zo bezig met het resultaat. Ik kijk vooral voor de mooie jongens, zoals die kale doelman van Frankrijk.''