Jong geleerd, oud gewerkt?

Langer doorwerken is iets voor collega's. Half Nederland stopt liever op of voor zijn zestigste. Maar sommige jongeren zien de bui al hangen: doorwerken tot na je 65ste.

Het FNV-internet-magazine én de website van de CNV Jongerenorganisatie hadden afgelopen week, los van elkaar, een peiling met de vraag: wanneer wilt u (FNV) of jij (CNV) stoppen met werken. De uitslag van peilingen op internet biedt gezien het gemak van manipulatie geen absolute waarheden, maar wel een treffende illustratie van botsende toekomstbeelden.

Gistermiddag hadden meer dan 1.100 mensen op de FNV-vraag gereageerd, en bijna 40 op die van de CNV Jongeren. Dat laatste is meer dan het lijkt, want onder de vijf meest recente peilingen scoorde alleen die over vakantiebanen hoger. Een peiling over de toetreding van nieuwe lidstaten tot de EU trok één kiezer.

Bijna de helft (49 procent) van de FNV-stemmers denkt op zijn 60ste of al eerder met pensioen te gaan. Bij de CNV Jongeren is dat 40 procent. Beide opvattingen maken op basis van het mislukte voorjaarsoverleg tussen werknemers, werkgevers en kabinet over prepensioen (uittreden tussen 62 en 62,5 jaar) overigens weinig kans. Bij het oude en nu weer actuele kabinetsvoornemen is doorwerken tot 65 het doel.

De CNV Jongeren voelen niets voor de prepensioenvoorstellen van FNV en CNV: een onbetaalbare regeling, waaraan jongeren moeten bijdragen terwijl zij er nooit van zullen profiteren. Nee, dan liever een brede levensloopregeling om er rond je dertigste tussenuit te kunnen. Het cruciale verschil tussen de stemmers in het FNV-magazine en de CNV Jongeren is de verwachting van doorwerken. Bij de FNV-stemmers verwacht een kwart dat zij op of na hun 65ste met pensioen kunnen gaan. Bij de CNV Jongeren is dat bijna het dubbele (46 procent).

    • Menno Tamminga