`Ik wil nú aangename en zinnige dingen doen'

Naam: Will Tinnemans (45)

Beroep: freelance journalist

Woonplaats: Utrecht

Burgerlijke staat: ongehuwd

Hoe bereiden mensen zich financieel voor op hun oude dag? Vandaag freelance journalist Will Tinnemans, die niet aan pensioenopbouw doet. ,,Ik ben bereid risico te lopen.''

,,Ik denk dat mijn afkomst veel te maken heeft met het feit dat ik geen pensioen wil opbouwen. Ik kom uit een gezin met vijftien kinderen. Mijn vader was arbeider bij een zuivelcoöperatie in Zuidoost-Brabant, een voorloper van Campina. Mijn moeder zorgde voor de kinderen. Van huis uit heb ik het gevoel meegekregen dat `het ook zonder veel geld allemaal goed kan komen'. Mijn moeder is nu 85 en leeft van haar AOW en 109 euro pensioen per maand.

,,Wat ook bijdraagt aan mijn zorgeloosheid is dat ik als journalist tot op hoge leeftijd kan blijven werken. Als adviseur of als tekstschrijver. De laatste jaren treed ik vooral op als dagvoorzitter bij congressen en debatten, en geef ik mediatrainingen. Mijn jaarinkomen varieert van 35.000 tot 50.000 euro bruto per jaar. Mocht ik niet tot op hoge leeftijd kunnen werken, dan is dat financieel geen ramp. Want dan heb ik waarschijnlijk ook niet zo veel geld meer nodig. Verder ben ik ongehuwd en kinderloos. Dat scheelt, ik voel niet de financiële verantwoordelijkheid voor kinderen. En ik ben een sober mens, ik kom alleen in een winkel als ik iets nodig heb.

,,Het feit dat ik – met korte onderbrekingen – al bijna vijfentwintig jaar als freelancer werk, laat wel zien hoe ik in het leven sta: ik ben bereid risico te lopen; ik wil me niet inbedden in een bestaan dat van de wieg tot het graf vastligt. Ik ben er faliekant op tegen dat pensioenopbouw voor mensen in loondienst verplicht is. Ik heb in totaal drie jaar als eindredacteur bij de VPRO-radio en bij het dagblad BN/De Stem gewerkt, in beide gevallen parttime in loondienst. Ik heb geprobeerd om onder die pensioenpremie uit te komen. Ik zei: `betaal me maar uit als freelancer of geef me een uurtarief'. Maar dat was onmogelijk. Van die drie jaar krijg ik vanaf 2024 jaarlijks 795 euro bruto pensioen. Maar wie zegt dat ik 2024 haal?

,,Ik vind verplichte pensioenopbouw zo'n merkwaardige manier van denken. AOW moet toch voldoende zijn om van te kunnen leven? En zo niet, dan regel je toch zelf wat, op vrijwillige basis? Ik wil nú leven en zinnige dingen doen met mijn geld. En ik wil helemaal niet dat anderen bepalen dat ik geld opzij moet zetten voor later. Het is toch raar dat de meeste mensen het een prettig idee vinden dat ze veel geld krijgen op het moment dat ze 65 worden, hun hypotheek is afbetaald en de kinderen het huis uit zijn? Ik heb dat geld veel liever nu. Je moet wel iets achter de hand hebben voor het geval je later niet genoeg hebt, maar dat regel ik zelf wel. Ik heb zo'n 50.000 euro spaargeld en heb ooit voor 10.000 euro aandelen gekocht. Die laat ik rustig staan voor als ik eens ziek word of heel hard geld nodig heb. Je kunt je wel willen indekken tegen alle risico's die je in het leven kunt tegenkomen, maar als je daaraan denkt word je toch heel ongelukkig?

,,Ik ben voorstander van een samenleving waarin mensen meer vrijheid hebben om hun leven in te richten, zonder dat de verzorgingsstaat in het gedrang komt. Ik wil best een solidariteitsbijdrage betalen voor mensen met weinig inkomen, zoals mijn vader, die nauwelijks pensioen kunnen opbouwen. De verzorgingsstaat is noodzakelijk voor mensen die het zelf niet redden. Niet voor mensen zoals ik die voor zichzelf kunnen zorgen.

,,Het geld dat een ander in zijn pensioenpremie steekt, gebruik ik om elk jaar de hele zomer vrij te nemen. Dan geniet ik van het mooie weer, lees ik veel boeken, ga ik op reis en haal ik sociale contacten aan. Verder voer ik eenmaal per jaar gedurende ongeveer een maand een journalistiek project uit dat ik erg de moeite waard vind, maar dat niet direct geld oplevert. Vorig jaar ben ik naar India geweest, het jaar daarvoor heb ik me verdiept in Italiaans marmer. Een fantastische reis, maar ik heb er verder niks mee gedaan. Het kostte een paar duizend euro en ik had drie weken geen inkomsten. Ik wil met zulke projecten niet wachten tot ik 65 ben, ik wil mijn vrije tijd en geld gewoon beter over mijn totale leven verdelen dan anderen. Dat levert voor mij de perfecte balans op tussen werk en privé.

,,Ik heb ooit, op aanraden van mijn broer die accountant is, voor 5.000 euro twee koopsompolissen gekocht. Die leveren vanaf 2019 eenmalig in totaal 24.000 euro op. Maar ik ben opgehouden met het aanschaffen van die polissen. Ik ben geen toekomstmens, ik kan nu niet bepalen wat ik later wil. Mijn levensmotto is: als je iets aangenaam of zinnig vindt, moet je het zo snel mogelijk doen. Want je kunt later tegen allerlei fysieke, psychische en financiële obstakels aanlopen.

,,Nee, er is nooit paniek over mijn oude dag. Er komt een moment dat mijn hypotheek, die nu nog 50.000 euro bedraagt, is afbetaald. En anders komt er veel geld vrij door de verkoop van mijn huis, dat deel uitmaakt van een monumentenpand. En er is altijd nog de AOW. Dat móét op zich genoeg zijn, want als ik bij mijn moeder op bezoek ga, krijg ik altijd vlaai bij de koffie.''

Dit is deel 9 in een serie over financiële planning voor de oude dag.

De redactie zoekt mensen die op niet-alledaagse wijze financiële voorbereidingen treffen voor hun pensioen en een 65-plusser die moet doorwerken wegens een pensioentekort.

Reacties: geld@nrc.nl

    • Friederike de Raat