Hup bbp hup!

De komende drie weken staat er voor de economie veel op het spel. Zeker voor Nederland. Want juist in ons land zou een succesvol verloop van het Europese kampioenschap voetbal effect sorteren, zo ontdekten economen van ABN Amro. De groei van het bruto binnenlands product (bbp) is hier immers laag en het vertrouwen bij de consument kan wel een oppepper gebruiken.

De kans op zo'n oppepper is helemaal niet zo laag als de pessimistische stemming van dit moment doet vermoeden. De markten zien Oranje als een van de belangrijkste outsiders. Gokkers geven Frankrijk de meeste kans en elke ingelegde euro levert bij succes van de regerende Europees kampioen 4 euro op. Een gokje op Oranje levert ruim achtmaal de inzet op: onder de zestien deelnemers levert dit een zesde plaats op. Duitsland, ook al zo'n trage groeier en de tegenstander van dinsdag, staat in de prognoses achtste.

Filosoferen over het profijt van voetbal is leuk, maar van echt herstel van de Nederlandse economie is nog geen sprake. Volgens vertrouwelijke cijfers van het Centraal Planbureau komt de groei volgend jaar uit op 1,25 procent, terwijl eerder rekening was gehouden met 1,5 procent. Minstens zo verontrustend is de constatering dat alle burgers volgend jaar in koopkracht achteruit zullen gaan. Alle reden om die breedbeeldtelevisie nog deze zomer in huis te halen.

Wellicht verzorgt binnenkort KPN de televisiebeelden. Met eigen programma's komt het telecomconcern niet, daarvoor doet de gedachte aan het gesneefde Sport7 nog te veel pijn. Het bedrijf wil alleen zenders doorgeven, goedkoper dan de kabelmaatschappijen het nu doen. Dat was tegen het zere been van kabelaars als Casema, UPC en Essent die direct de stellingen betrokken. In zo'n gevecht tussen voormalige monopolisten zal de toch al overbelaste toezichthouder Opta weinig trek hebben.

Positievere berichten kwamen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het aantal vacatures is in het eerste kwartaal van dit jaar flink gestegen. Opvallend is dat de grootste banengroei in de landbouwsector plaatsvindt. Wie werk wil vinden, dient in Nederland naar het platteland te trekken. Gaat die miljardensteun uit Brussel eindelijk zijn vruchten afwerpen.

In China zijn er hele andere problemen. Daar tracht de regering er alles aan te doen om de economische groei juist te temperen. Het Chinese Bureau voor de Statistiek zag de investeringen in vaste activa met 18 procent stijgen, tegen 35 procent een jaar eerder. Wellicht gaat nu ook de huidige economische groei van ruim 9 procent een beetje dalen. Goed dat China in elk geval niet deelneemt aan het EK: het land snakt naar een domper, niet naar een oppepper.