Het klopt wel, maar toch ook weer niet

Twee heren in nette, maar onopvallende kostuums zitten in een tv-studio tegenover elkaar in typische interviewstoelen. De één begint de ander te ondervragen, op gedempte toon en zonder een spier te vertrekken. Alsof dit niets anders is dan het zoveelste vraaggesprek tussen twee heren. Tot blijkt dat hier sprake is van een ongebruikelijk soort logica. Het klopt wel, maar toch klopt het ook niet. De eerste geïnterviewde is bijvoorbeeld fel gekant tegen organisaties als Greenpeace en Amnesty. Ga maar na, beweert hij in alle ernst: overal waar Greenpeace verschijnt, is er iets mis met het milieu. En al die zeehondjes in de crêche van Pieterburen mankeert iets. Dat kan toch geen toeval zijn?

George van Houts en Tom de Ket excelleren in zulke rare redeneringen. Al hun cabareteske theaterprogramma's bestaan uit scènes, waarin een eenmaal gekozen uitgangspunt tot in het extreme worden doorgeredeneerd. Een ietwat afgezwakte, maar desondanks nog tamelijk geestige variant van hun speelstijl is te zien in de reclamefilmpjes, waarin ze optreden als de heren Kanis en Gunnink van de koffiebranderij. George van Houts is bovendien bekend geworden als medepresentator van R.A.M. Maar van hun theaterprogramma's zijn tot dusver geen registraties gemaakt – te intellectualistisch, misschien, om te passen in het reguliere cabaretaanbod op de televisie.

Des te mooier, dat ze nu toch een tv-variant van hun optreden hebben gemaakt. De vorm is afgekeken van de ook hier vertoonde BBC-serie The Long Johns van negen jaar geleden, toen de acteurs John Bird en John Fortune eveneens met uitgestreken gezichten de wonderbaarlijkste drogredeneringen afstaken. En ook zij wisselden telkens van rol zonder van uiterlijk te veranderen: de ene keer was de één de interviewer, de andere keer de ander. Dat procédé blijkt Van Houts & De Ket uitstekend te passen.

Het enige verschil is dat de heren in Vox populi af en toe naar een filmpje op de monitor kijken. Voor die verfilmde scènetjes konden ze putten uit het materiaal van de theatervoorstellingen. Zodat ik in de eerste aflevering ook een paar favoriete nummers terugzag uit hun voorlaatste programma Hard optreden en hun voorvoorlaatste Fit!: een zot functioneringsgesprek met een cliniclown en een voorbeeldbrief van Amnesty aan een gevangen schrijver, in de stijl van het Nationaal Dictee. Zelfs het przewalskipaard ontbreekt niet.

Vox populi, VPRO, Ned.3, 22.00-22.25u.

    • Henk van Gelder