Engelse agenten stoppen hooligans

De Engelse politie heeft de afgelopen week meer dan twintig hooligans tegengehouden die op weg waren naar het Europees kampioenschap voetbal dat vandaag in Portugal begint. Dat heeft de politie gisteren in Londen bekendgemaakt. Het Engelse elftal speelt morgen in Lissabon de eerste wedstrijd van de eindronde tegen titelhouder Frankrijk.

De hooligans staan op een lijst van 2000 personen met een strafblad. De meesten staan genoteerd voor misdragingen bij het vorige EK, vier jaar geleden in Nederland en België.

De politie maakte ook bekend dat voetbalfans in Portugal wegens racistische uitingen het bijwonen van de rest van het toernooi kunnen vergeten. Politie in burger mengt zich in de supporterskringen. Donderdag zijn in de hoofdstad Lissabon dertig `fans' opgepakt voor het uitschelden van Turken en Pakistani.

De Europese voetbalunie (UEFA) gaat in Portugal keihard optreden tegen de landen waarvan de supporters zich ernstig misdragen. De voorzitter van de Europese voetbalunie UEFA, Lennart Johansson, waarschuwde gisteren, een dag voor het begin van het Europees kampioenschap, vooral de Engelse aanhangers.

,,We zullen de Engelse ploeg onmiddellijk terugsturen indien hetzelfde gebeurt als vier jaar geleden in Charleroi'', sprak hij onomwonden. In de Belgische stad veroorzaakten Britse hooligans destijds gedurende EURO 2000 zware rellen.

,,Engeland heeft een gele kaart. Ik hoop oprecht, dat we hier bij het EK in Portugal geen rood hoeven uit te delen'', zei de 74-jarige Zweed. Volgens Johansson hebben de UEFA en het Portugese organisatiecomité er alles aan gedaan om incidenten te voorkomen. ,,Maar helaas kunnen we nooit een absolute veiligheidsgarantie geven. Niet alleen de hooligans vormen een bedreiging, maar ook het internationale terrorisme. Elke dag staan er verschrikkelijke dingen in de krant. Terreur heb je in de hele wereld.''

Johansson: ,,We hebben de afgelopen jaren nauwe contacten onderhouden met de Britse, Duitse en Nederlandse overheid. Voor het duel tussen Nederland en Duitsland zijn we op alles voorbereid. De controle en de bewaking in en rond het stadion zullen dinsdag in Porto zeer scherp zijn. Ik vertrouw erop dat er niets gebeurt.''

De eerste doelman van Kroatië, Stipe Pletikosa, mist waarschijnlijk alle groepsduels van zijn land bij het Europees kampioenschap in Portugal. De 25-jarige keeper van Shakhtar Donetsk (Oek) heeft tijdens de training een kleine spierscheuring in zijn bovenbeen opgelopen. Hij is zeker een week uitgeschakeld.

Bondscoach Otto Baric moet voor de openingswedstrijd morgen tegen Zwitserland een keuze maken tussen de andere twee doelverdedigers in zijn selectie, Tomislav Butina en oud-Ajacied Joey Didulica. Tegen Zwitserland moet Kroatië ook zijn geschorste verdediger Igor Tudor missen.