EK historie

`Oranje in de rats', luidden de koppen in de twee populairste ochtendbladen van 1988. De beeldspraak sloeg op de naam van de doelpuntenmaker uit de Sovjet-Unie in het eerste EK-duel van Oranje. Deze krant omschreef de enige treffer als een `venijnige schuiver'. Linksback Rats rondde uit een voorzet van Belanov een Russische counter af. Trainer Lobanovski had zijn huiswerk goed gedaan en voor het doel van Dassajev een muur van verdedigers gemetseld. Terwijl de keeper met behulp van de lat zijn doel schoon hield, werd een onoplettendheid in de verdediging Nederland fataal. Achteraf was de 1-0 nederlaag zo erg niet. Bondscoach Michels voelde zich gedwongen in het volgende duel tegen Engeland de halffitte Van Basten op te stellen. De spits was nauwelijks hersteld van een enkelblessure en hij had last van een wond boven een wenkbrauw. Van Basten mocht tegen de Sovjet-Unie alleen invallen en niet eens in de spits. In de voorbereiding werd hij op voorspraak van Michels en tot woede van zijn leermeester Cruijff ook als buitenspeler misbruikt. Van Basten sloeg diens advies het trainingskamp te verlaten in de wind en wachtte op zijn kans. Door het verlies tegen de Sovjet-Unie kreeg hij tegen Engeland de voorkeur boven Kieft en Bosman; Van Basten scoorde drie keer. In de halve finale tegen West-Duitsland was hij matchwinnaar, in de finale tegen de Sovjet-Unie maakte hij het mooiste doelpunt in de EK-historie.

Dit is de zevende aflevering in een serie over de geschiedenis van het Europees kampioenschap voetbal.