Eigen geld in koophuis?

Is het verstandig om je eigen geld te gebruiken voor de koop van een (eerste) woning? Wij (man, vrouw) verdienen respectievelijk 22.000 en 42.000 euro bruto per jaar en denken aan een huis van circa 280.000. Wij beschikken over ruim 100.000 euro aan eigen middelen. Op een spaarrekening levert dit niet meer dan 3,5 procent op, waar dan de heffing in box 3 vanaf gaat. Het lijkt voordeliger dit geld in een koophuis te steken: lagere maandlasten, geen heffing, plus eventuele waardestijging van het huis in de toekomst. Vaak wordt geadviseerd je eigen geld niet in een huis te steken, maar dat te sparen of te beleggen.

(A. S. van N.)

De reden om u (en iedereen) te adviseren geen eigen geld te gebruiken ligt voor de hand. Wanneer er 100.000 euro op een spaarrekening staat en u leent daarnaast 100.000 euro, dan schenkt u de financiële wereld twee doorlopende bronnen van inkomsten: de marge op de rente over de lening en die op het spaartegoed. Plus onder meer de provisie op de lening, voor de bemiddelaar. Leent u niet en zet u uw spaargeld in, dan verdient niemand iets aan u. Uw redenering is dus juist, tenzij u goed met geleend geld kunt beleggen.