Devendra Banhart:

De Amerikaanse neo-folkzanger Devendra Banhart richt zijn liedjes direct tot de hemel. Zijn naam kreeg hij van een Indiase goeroe en hij noemt zichzelf een `new age hippie', zonder zorgen om het stigma dat hij zich daarmee oplegt. Zie hem optreden, het hoofd altijd schuin omhoog als hij de ijle klanken uit zijn keel perst, en het is meteen duidelijk dat hier een heel bijzonder artiest is opgestaan. Op cd was dat niet onmiddellijk evident, want eerder trad hij naar buiten met slechter dan slecht klinkende lo-fi.

Spelend op straat werd de dakloze Banhart `ontdekt' door Michael Gira van The Swans, die zijn jonge (24) protégé koppelde aan de oudgediende Muscle Shoals-opnametechnicus Jimmy Johnson. Volgens dezelfde methode waarmee Rick Rubin het beste uit de nadagen van Johnny Cash haalde, schiep Johnson een informele sfeer in een huiskamer-achtige omgeving waar de zeldzaam intieme en persoonlijke muziek van Devendra Banhart kon gedijen. Rejoicing In The Hands (...Of The Golden Empress, maar die ondertitel eindigde op de snijkamervloer) is zo'n plaat die net als Live At Sin-É van Jeff Buckley of O van Damien Rice de parameters omlijnt van een groot talent, zonder alle geheimen en nuances meteen prijs te geven.

Voor veel luisteraars zal het even wennen zijn aan Banharts hyperintense, bibberende zangstijl en zijn door vrije associatie uit de lucht geplukte hippieteksten; niet zo vreemd voor een artiest die in de dagelijkse omgang zo'n drie meter boven het aardse zweeft en die zijn hoezen ontwerpt door gedachtenloze schetsen van fantasiedieren en uitgestrekte handen op een blocnote te doedelen. Denk het Jezus-achtige (of is het: het Charles Manson-achtige?) uiterlijk van dit bloemenkind even weg en er rest een uiterst sfeervol liedjesalbum dat weinig méér nodig heeft dan akoestische gitaarbegeleiding, een sporadische tweede stem of een vluchtige cello en viool. In al zijn naïeve onbedorvenheid heeft Devendra Banhart de immense olievelden van tijdloze folkpop aangeboord, en laat hij de inspiratie rijkelijk vloeien.

Rejoicing In The Hands

(Young God/XL)