Design or not design

Dit voorjaar werd in Milaan de Salone Internazionale del Mobile gehouden. In een van de paviljoens organiseerde Adam Tihany, bekend als inrichter van restaurants in New York, een Dining Design. Leerlingen van tien academies verspreid over de wereld lieten er hun ontwerpen zien. De studenten die aan Dining Design meewerkten moesten restaurants ontwerpen die juist niets met hun geboorteland te maken hadden. Studenten in Helsinki ontwierpen een Japans restaurant en studenten van de Bazalel Academie in Jerusalem een Frans haute cuisine restaurant voor Tel Aviv dat zij de naam Scheidingslijn gaven. Naam en inrichting zijn een boodschap. De stoelen verbeelden zowel verdeling als samengaan: ze hebben een rug met een opening. Ga je op een stoel zitten, dan sluit deze opening zich met een klik. Heel anders was het Australische ontwerp voor steakhouse Carnivore. De gevel van dit restaurant was samengesteld uit rijen barkrukken. Volgens Adam Tihany wil elke architect dolgraag een restaurant ontwerpen en heeft elke zakenman een restaurantgids in zijn koffer waarin hij opzoekt waar hij in een of andere wereldstad moet design-eten. Het verlangen naar design is ook in Nederland doorgedrongen. De Nederlandse keuken raakt steeds voller met ook bij Blokker en Hema te vinden mild geprijsde designspullen als fluitketel, kaasschaaf en pollepel.

Een recept voor tomatensorbetijs met zalmkaviaar. Dit hartige ijs wordt als voorgerecht gegeten. Snijd de ontvelde tomaten in grove stukken. Pureer deze stukken met behulp van een elektrische keukenmachine. Doe de puree in een kom. Rasp de schoongeboende schil van de citroen tot aan het witte gedeelte. Doe de citroenrasp met de wodka en de tabasco bij de gepureerde tomaten. Meng goed door elkaar. Voeg zoveel water bij dat er in totaal zo'n 750 ml vocht ontstaat. Maak sorbetijs met behulp van een ijsmachine of doe het mengsel in een metalen ijsbakje dat enkele uren in de diepvries wordt gezet. Schep het ijs tijdens het vriezen af en toe om. Schep het tomatenijs in een elegant glas. Leg bovenop het ijs een bergje zalmeitjes.