De kunst van het verleiden

Een burlend edelhertmannetje in de bronsttijd doet de harten van de edelhertvrouwtjes sneller kloppen. Het doordringende geluid dat voor mensenoren klinkt als een vervreemdende oerkreet maakt hindes paringsbereid. De kans op bevruchting na de paring neemt daardoor toe.

Dieren verleiden elkaar met baltsgedrag, lokgeluiden, onweerstaanbare geuren en aantrekkelijke kleuren. Het repertoire aan flirtkneepjes is onuitputtelijk. Tot en met 9 januari 2005 presenteert het Museum Naturalis in Leiden een ware liefdesparade met meer dan 100 verschillende dieren op de tentoonstelling `Verliefd & Verloren dieren op vrijersvoeten'.

De bezoeker krijgt alleen het voorspel te zien, de daad zelf blijft achterwege. Het is een tentoonstelling voor alle leeftijden, zo meldt Naturalis.