Criminele pillen

De Italiaanse financiële politie wil 300 werknemers van de Italiaanse vestiging van farmagigant GlaxoSmithKline (GSK) en 4200 Italiaanse artsen vervolgen voor het uitdelen en accepteren van 228 miljoen euro aan cadeautjes, als congresbezoek vermomde vakantiereizen en privébetalingen voor het voorschrijven van GSK-geneesmiddelen. De Guardia di Finanza werkte twee jaar aan de zaak. De betalingen gaan over de vier jaar van 1998 tot 2002. Het hele dossier is nu aan de openbare aanklager bij het Italiaanse ministerie van justitie overhandigd. Die moet beslissen over vervolging. Sommige verdachten kunnen, als ze worden veroordeeld, 5 jaar celstraf krijgen voor corruptie en het deelnemen aan een criminele organisatie (The Lancet, 5 juni).

Oncologen van 60 ziekenhuizen wordt bijvoorbeeld zwaar aangerekend dat ze geld kregen voor iedere patiënt die ze het GSK-geneesmiddel Hycamtin (topotecan) voorschreven. Ongeveer 2500 huisartsen staan op de lijst van verdachten vanwege het aannemen van cadeaus, zoals camera's en computers. ``Kleine cadeautjes hebben we buiten beschouwing gelaten,'' zei rechercheur Guido Papalia.

De Italiaanse medische beroepsorganisaties zijn verontwaardigd en spreken van een `politisering' van de gezondheidszorg. Het woord criminalisering vermijden ze.