Bom Dia

De dochter van de barones van Braga heeft iets heel ergs meegemaakt, vertelt ze aan het ontbijt in ons appartementenhotel. De neef van de huisschilder is vannacht vermoord door twee Oekraïeners. Het slachtoffer wilde zijn geld niet afstaan, toen de daders hem met een pistool bedreigden. Ze zijn nog voortvluchtig. Hoe weet de dochter van de barones – tevens eigenaar van ons gastenverblijf – zo zeker dat het Oekraïeners waren? Nee, ze weet het niet zeker, maar getuigen van de moord hadden de daders een vreemde taal horen spreken en dan zouden ze dus heel goed Oekraïeners kunnen zijn. Braga heeft in één klap zijn onschuld verloren. Een paar uur voor de moord liepen we ons nog te verbazen over het religieuze stadje, dat komende maand strijdtoneel is van twee EK-duels. Volgende week wacht een invasie van duizenden Oranjefans. Zij zullen de plaatselijke bevolking wakker schudden met gebral, gezang, getoeter en gespetter. Tijdens de moord op de neef van de huisschilder lagen de inwoners van Braga nog lekker te slapen. Net als wij, in het hotel van de barones, met uitzicht op een door Oekraïeners geplaagde Portugese provincieplaats.