Blair: geen paniek over nederlaag

De Britse premier Tony Blair heeft zijn partij, Labour, opgeroepen niet in paniek te raken na het dramatische verlies tijdens de lokale verkiezingen van donderdag. Labour verloor ruim 460 gemeenteraadszetels.

,,Ik denk dat we onze zenuwen in bedwang moeten houden en [de uitslag] onder ogen moeten zien'', zei Blair in Washington, waar hij de begrafenis van oud-president Ronald Reagan bijwoonde. ,,En we moeten beseffen dat Irak inderdaad een zeer moeilijk besluit is geweest.'' Blair hield vol dat het besluit juist was. ,,Ik blijf erbij dat de wereld veiliger is zonder Saddam Hussein'', aldus de premier.

Ken Livingstone is, zoals verwacht, herkozen als burgemeester van Londen en zorgde daarmee voor een van de weinige duidelijke overwinningen voor Labour. Livingstone nam een de afgelopen weken echter nadrukkelijk afstand van het beleid van Blair. President Bush noemde hij ,,de grootste bedreiging voor het leven op deze planeet''.

In Newcastle wonnen de Liberal Democrats, waarmee de stad voor het eerst in dertig jaar haar Labour-bestuur kwijtraakt. Charles Kennedy, partijleider van de LibDems noemde het feit dat zijn partij bij de lokale verkiezingen tweede was geworden een bewijs dat Groot-Brittannië toe is aan een drie-partijenstelsel. Hij noemde zijn partij een alternatief voor Labour en herinnerde eraan dat de LibDems zich als de enigen hadden verzet tegen de oorlog in Irak.

,,Ik ben gekrenkt dat we het niet beter hebben gedaan. De stemming was dat Irak verkeerd is gegaan'', zei de Britse minister van Binnenlandse Zaken, David Blunkett. Commentatoren in Londen zeiden gisteren te verwachten dat het leiderschap van de premier Tony Blair verder onder druk zal komen te staan als de uitslag van de eveneens donderdag in Groot-Brittannië gehouden Europese verkiezingen eenzelfde patroon oplevert als die van de lokale verkiezingen. Londen maakt de `Europese' resultaten, in tegenstelling tot Nederland, pas zondagavond bekend, na sluiting van de stemlokalen in de overige EU-landen.

Na Nederland en Groot-Brittannië (donderdag), Ierland (gisteren) en Tsjechië (gisteren en vandaag) wordt morgen in de overige 21 EU-landen over de 732 zetels van het Europarlement gestemd.